Câte identități poate avea un cont fals de Facebook? Cazul fetei cu ie care promovează teorii ale conspirației
sursa foto: Pressone
O postare de Facebook a devenit virală pe Facebook, fiind distribuită de sute de ori, preluată de site-uri obscure și apreciată în număr mare. Textul afirmă că SARS-CoV-2 nu există, fiind în realitate creația „ocultei mondiale”.
Postărea, care a fost preluată ulterior de site-ul romania-veche.ro, scoate la iveală însă câte ”identități” poate avea un cont fals de Facebook. Pressone.ro arată că textul cu titlul „ACEST <VIRUS> NU EXISTA! TOTUL ESTE O MEGA-INSELATORIE PUSA LA CALE DE OCULTA MONDIALA!” a fost publicat inițial de un anume Fantine Alexander, al cărui cont duce spre multe altele: Irina Anushia, Irina Tchoumitcheva, Irina Diana Tchoumitcheva, Irene Balcangiu.
Conturile au în comun poza de profil, în care apare o tânără îmbrăcată în ie, precum și textele anti-sistem, anti-PNL, teorii ale conspirației și așa mai departe.
Fantine Alexander, care are numele Irina Anushia trecut la poreclă, pretinde că ar fi angajată la Serviciul de Informații Externe al României, jurnalist de investigații la „Redacția Româncuțe Vii” și că locuiește în Washington DC.
Însă într-o postare mai veche, Fantine Alexander se plânge că un alt cont al său, Irina Tchoumitcheva, i-a fot blocat din cauza încălcării regulilor comunității. Soarta i-a fost împărtășită și de contul Fantine Alexander, de pe 21 aprilie, când rețeaua de socializare a restricționat accesul și pe acest user.
Printr-o simplă căutare pe Google, Pressone a aflat că tânăra în ie mai are un cont, de data aceasta pe rețeaua de socializare rusă, VKontakte. Irene Balcangiu, aka Irina Balcangiu pe Facebook – cont închis în prezent – era și ea la fel de populară ca și celelalte identități online, postările sale fiind preluate de diferite site-uri, precum politicscam.ro sau bugetul.ro.
Pentru a păstra o oarecare aparență și pentru a nu trezi suspiciuni, toate conturile postau regulat poze luate de pe Google. Cu tinere frumoase, cu mâncare aparent gătită de utilizator și așa mai departe. În 2017, unul dintre conturi ar fi postat imagini provocatoare cu tinere, cel mai probabil pentru a-și consolida o listă de urmăritori. Textele erau, așa cum precizează sursa citată, în rusă.
Site-ul romania-veche.ro a fost suspendat pe 24 aprilie, după ce Grupul de Comunicare Strategică a solicitat ANCOM închiderea acestuia.
Citiți investigația completă aici.
Articole asemănătoare
Indexul Educației Media 2022: Europa de Est, mai vulnerabilă la dezinformare
Cum plănuiește un startup canadian să reînvie jurnalismul local
Șoșoacă vrea ca jurnaliștii să fie băgați la pușcărie și cere ieșirea României din UE
Agențiile de presă ruse discreditează prin social-media vaccinurile americane în America de Sud
Sinteza anului 2020 de la IRES: românii au plâns mult, au cântat singuri și n-au băut în exces