Când protestatarii antipandemie din România se transformă în bocitoare ale Rusiei

Oana Lovin s-a făcut cunoscută pe internet și la televizor așa cum n-ai vrea să devii popular, dacă îți dorești ca lumea să te ia în serios – afișând o imagine de scandalagioaică fără vreun mesaj. Sunt destule imagini cu ea de pe la manifestații când fie bruschează, fie urlă, fie înjură o altă persoană. La popularizare a ajutat-o și seria de comentarii video pe care le pune pe pagina ei de Facebook.

Însă pentru cei care nu-s foarte familiarizați cu bula de protestatari anti-măsuri (?), anti-pandemie (?), anti-guvern (?), Lovin a devenit virală când a apărut cu niște sparanghel la o manifestație organizată imediat după ridicarea stării de urgență.

Mai multe publicații, printre care și MediaStandard, au arătat în trecut de ce și cum protestatarii anti-pandemie din România favorizează Rusia, însă Lovin a dus-o, recent, la un nou nivel: de la protestar la bocitoare.

 Paradoxul românului rusofil naționalist: expulzarea uni diplomat acuzat de spionaj te supără mai tare decât spionajul în sine

MAE a declarat, luni, că un diplomat rus va fi expulzat de pe teritoriul țării, după ce a fost acuzat că s-a angajat în activități de spionaj. Alexey Grishaev, adjunct al atașatului militar în cadrul Ambasadei Federației Ruse, se afla în România din septembrie 2018. (E prima oară când un diplomat rus e declarat persoana non grata de către București pentru activități de spionaj.)

Vestea nu a fost primită bine de protestatară. Pe pagina sa de Facebook, Oana Lovin l-a numit ”dobitoc” pe șeful român al MAE, Bogdan Aurescu, pentru că a „expulzat un diplomat rus din România”.

Lovin trăiește, astfel, un paradox: rusofilia se bate cap în cap cu naționalismul, iar pare că prima câștigă, altfel nu-mi explic cum n-a deranjat-o la fel de mult că cineva se uită la secretele neamului dacic.

Aurescu ”vrea tratat militar cu Ucraina pentru a ataca Rusia”

În discuție ar trebui să aducem și schimbul de replici dintre ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, și reprezentantul Kremlinului în România. Vineri, pe pagina de Facebook a Ambasadei Ruse, au fost postate răspunsurile ambasadorului Valery Kuzmin la o serie de întrebări ”adresate Ambasadei” (revenim asupra expeditorului întrebărilor).

Printre altele, diplomatul rus afirma că România nu are de ce să își facă griji cu privire la tensiunile de la granița estică a Ucrainei, decât în situația în care s-ar implica într-o ”aventură militară” alături de NATO.

Răspunsul lui Bogdan Aurescu n-a întârziat să apară, afirmând că orice ameninţare la adresa României este de fapt o ameninţare la adresa NATO. Mai mult, șeful MAE a spus ironic că „este regretabil faptul că nu se ştie încă în cadrul diplomaţiei ruse că, după 17 ani de la momentul aderării României la NATO, România este NATO”.

Replica dată de Aurescu lui Kuzmin a indignat-o la fel de mult pe Lovin, care a scris pe Facebook: „Doamne cât de proști ne cred ăștia (…) Aiurescu Bourescu a anunțat că vrea tratat militar cu Ucraina pentru a ataca Rusia, iar E.S. Valery Kuzmin i-a răspuns că România nu are de ce să se îngrijoreze”. Poate Oana are mai multe informații decât noi, dar în niciuna dintre declarațiile făcute public de Aurescu sau alt reprezentant al vreunui stat NATO nu se afirmă că se dorește atacarea Rusiei.

Germania ba e bună, ba vrea să distrugă România

În bula lui Lovin, lui Klaus Iohannis i se reproșa frecvent că e de etnie germană și, deci, favorizează interesele Germaniei. Însă în postarea publicată luni, aceeași în care se arată indignată de răspunsul ministrului român de Externe,  Lovin folosește tot Germania… doar că de data asta în mod favorabil.

„Și Germania tot în NATO e, bă, fătălăule, dar Germania a zis că va continua cu conducta Nord Stream 2”, scrie pe fotografia atașată de Lovin.

Păi cum vine asta? Oana, decide-te: Germania fură lemn/copii/mâncare de la România sau Germania procedează bine că vrea conducta Nord Stream 2? Mă rog, nici asta nu e complet adevărat, că și Germania a avut recent reticențe din cauza tensiunilor dintre Ucraina și Rusia.

Într-o altă postare, Lovin a atașat o captură de ecran de pe un site 60m.ro, în care se arată că Germania nu vrea aplicarea unor sancțiuni suplimentare asupra Rusiei pentru tratamentul aplicat lui Navalnîi. Explicația ministrul german de externe, Heiko Maas, nu este însă așa cum lasă Lovin să se înțeleagă: Maas a declarat că are îndoieli cu privire la faptul că astfel de măsuri ar îmbunătăţi cu adevărat situaţia opozantului rus. „Cred că ar fi exact opusul”, a spus șeful diplomației germane.

Cine a trimis întrebări Ambasadei Ruse

Spuneam, mai devreme, că tensiunile dintre ambasadorul rus în România și șeful MAE, Bogdan Aurescu, au apărut după ce Ambasada Rusă a publicat răspunsurile lui Valery Kuzmin la o serie de întrebări ”adresate Ambasadei”.

Într-o postare de pe 24 aprilie, Oana Lovin recunoaște că ea este cea care a trimis întrebările, împreună cu Codruța Cerva. Printre dilemele pe care protestatara le-a avut se numără:

„1. De ce Rusia și România nu își vorbesc având în vedere că ambele țări sunt fiicele unei mari civilizații, civilizația creștin ortodoxă?

2. Foarte mulți români sunt îngrijorați de situați tensionată dintre Washington și Kremlin și mai nou de conflictul de la granița Rusiei cu Ucraina. Pot escalada lucrurile? Are România motive să fie îngrijorată?

3. De ce prezența discretă a diplomaților Rusiei în România, în contextul în care în ultimii ani am văzut numeroși trimiși ai altor state foarte vocali și implicați în viață publică, politică, economică și juridică a României?

14. Putem există fără Dumnezeu?

15. Crede Moscova în lacrimi?”
În filmarea atașată, Lovin explică că a scris Ambasadei ruse pentru că a văzut că autoritățile române nu liniștesc populația, dar și că a încercat să vorbească cu mai mulți oameni din presă pentru a realiza chiar și un interviu video cu Kuzmin – de care toți „au fugit”. Alte întrebări au fost trimise și Ambasadei americane în România, dar d-acolo cică n-a primit răspuns.

Oamenii ca Lovin întrețin conflictele din societate

Poate că Oana Lovin joacă acest rol al idiotului util fără să știe, fiind mânată de o admirație sinceră față de Rusia. Însă tot ea dispune de o platformă considerabilă, fiind responsabilă de mesajele pe care le emite – inclusiv de manipulările la care se pretează (exemplul Germaniei, care susține Nord Stream 2, sau afirmația că Aurescu și-ar dori ”atacarea” Rusiei). De opinia celorlalți e sigur conștientă, că ea glumește, împreună cu Codruța Cerva, că e angajată a ”companiei de pază Sputnik Security Team”, după ce lumea a acuzat-o că e o goarnă a propagandei ruse.

Nici măcar nu o suspectez pe Lovin că e pe statul de plată al altui stat – cred însă că e profitabil pentru ea acest rol al bocitoarei Rusiei, care din când în când mai apare la TV după ce a înjurat, urlat sau împins pe cineva. E vorba, așadar, de un schimb mutual de influență: Kremlinul profită că există oameni ca Lovin care să întrețină conflictul din societate, iar ea profită de pe urma unor acțiuni anterioare ale Rusiei, care i-au făcut și ei loc.

2 Comentarii

  1. Ce legaturi ar putea avea o journalista româncă, fiica unor muncitori cu Rusia?? Par aberații, menite să decredibilizeze o tânără care vorbește asemeni oricărui profesionist, Ce rezultă din atitudinea prin care unii sunt înclinați să privească la cei care au muncit în străinătate sau au vizitat, poate o țară în vacanță, și asocierea cu ..instrument de manipulare al…altei țări ?? Încercarea de a reduce la tăcere pe oricine Gândește, nu este laș, ci spune lucrurilor pe nume.
    NU credeți că sunt suficienți cei care subjugă poporul român, trebuie să ne anulăm și între noi??
    BOLILE SPIRITUALE, ca mândria, pizma, vorbirea de rău a aproapelui, mărturia mincinoasă, DUC ÎN IAD sufletele, așa cum TRĂDĂTORII NEAMULUI, și -au adjudecat de mult focul veșnic!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *