Rusia minte: pretinde că evacuarea civililor din uzina Azovstal a fost inițiată de Putin

Situația civililor care s-au refugiat în subteranul uzinei Azovstal, aflată la periferia orașului Mariupol, a atras atenția comunității internaționale. Izolarea aproape totală a persoanelor de orice formă de ajutor, precum și încălcarea repetată a armistițiilor pentru evacuarea civililor au determinat Organizația Națiunilor Unite să intervină, organizând o serie de evacuări.

Rusia susține însă că meritul pentru viețile salvate de sub Azovstal i se datorează lui Vladimir Putin, același om care a ordonat, pe 24 februarie, invadarea Ucrainei. În prima zi a lunii mai, Ministerul Apărării din Rusia a raportat că eforturile de evacuare a 80 de civili în Donețsk nu ar fi fost posibile fără intervenția liderului de la Kremlin.

„Mulțumim Președintelui Federației Ruse V.V. La inițiativa lui Putin, 80 de civili, inclusiv femei și copii, deținuți de naționaliștii ucraineni au fost salvați de pe teritoriul uzinei Azovstal din Mariupol”, a susținut Ministerul Apărării, potrivit presei ruse.

Informația este, în realitate, o minciună.

Putin capitalizează meritele ONU

Într-o întâlnire de pe 26 aprilie, când secretarul-general al ONU, Antonio Guterres, i-a înaintat lui Vladimir Putin ideea ca Națiunile Unite și Crucea Roșie să se ocupe de evacuarea civililor din Azovstal, acesta din urmă a fost de acord „în principiu”.

Polygraph.info explică că coridoarele ONU le oferă evacuaților dreptul de a alege unde sunt trimiși ulterior: într-o zonă sigură din Ucraina sau în partea rusă. La polul opus, forțele Moscovei trimit civilii din zonele ocupate direct în regiunile separatiste ucrainene – fără drept de apel.

AP raportează că câțiva dintre civilii care au căutat refugiu sub fabrica din Mariupol au ajuns într-un sat controlat de separatiști, armata Moscovei raportând că aceștia au ales să rămână în spatele liniei ruse. Nu este clar câți dintre cei aproximativ 1000 de civili au ales să fie evacuați în zona Rusiei.

După întâlnirea cu Putin, Guterres a mai discutat și cu Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe, înainte de a călători la Kiev pentru a finaliza discuțiile despre coridoarele umanitare cu partea ucraineană.

Cu alte cuvinte, nu Vladimir Putin a propus salvarea civililor de sub uzina Azovstal, ci Antonio Guterres.

Azovstal, în calea propagandei ruse 

Azovstal a devenit rapid un ghimpe în coasta strategiei militare a Rusiei, care speră să obțină o victorie majoră în maxim trei zile de la declanșarea conflictului. Aproape trei luni mai târziu, uzina Azovstal a rezistat eroic, în ciuda faptului că orașul Mariupol a fost mult timp sub asediul forțelor inamice.

După deschiderea coridorului verde, televiziunea de propagandă externă RT afirma că ”naționaliștii” ucraineni nu le-au permis civililor să iasă din subteranul uzinei și i-au ținut în cuști. Informația a fost contrazisă chiar de militarii ucraineni care au rămas să apere Mariupolul, aparținând în principal Batalionului Azov și Brigăzii Marine 36. Într-o postare pe canalul de Telegram al Batalionului Azov, civilii din catacombe au fost descriși drept „soțiile, copiii și părinții noștri”. Alte filmări, verificate de presa internațională, arată cum civilii sunt ajutați să treacă peste mormanele de moloz de la uzina Azovstal, rezultate în urma bombardamentelor rușilor.

Devenind o țintă directă în calea focoaselor Rusiei, Mariupolul a fost constant atacat începând cu luna martie. Încercările de formare a unor coridoare verzi au fost aproape întotdeauna întrerupte de Rusia, care nu a respectat acordurile de încetare a focului și a tras asupra orașului, punând civilii evacuați în pericol.

În fapt, un astfel de scenariu a avut loc și în timpul evacuării organizate de ONU, pe 2 mai.

1 Comentariu

  1. Azov s-a predat deja rusilor. Deci, toate stirile voastre ca „rusii pierd razboiul” au fost si sunt false. Acum, oamenii vad ca i-ati pacalit, ca si in cazul Covid.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *