Călin Georgescu, anchetat după ce i-a lăudat pe Ion Antonescu și pe legionari în direct la TV
Propunerea partidului AUR pentru funcția de premier, Călin Georgescu, este anchetat de Parchetul General după ce acesta i-a lăudat, în direct la TV, pe criminalul de război Ion Antonescu și pe Corneliu Zelea Codreanu, unul dintre liderii mișcării legionare.
Procurorii s-au sesizat din oficiu cu privire la afirmațiile periculoase făcute de președintele de onoare al AUR, la unul dintre posturile TV din România. Pe 31 ianuarie, Georgescu a afirmat la Antena 3 că atât Antonescu, cât și Zelea Codreanu au săvârșit „și fapte bune”, numindu-i ulterior „martiri”. În ceea ce privește faptele negative, Călin Georgescu a afirmat că nu le poate comenta, dar acestea „ar trebui demonstrate de istorici”, informează Digi24.
Nu este singura dată când propunerea AUR pentru șefia guvernului a făcut apologia legionarilor. Pe 6 februarie, el a spus la Realitatea Plus că „legionarii sunt eroi ai României”.
Promovarea fasciștilor, interzisă prin lege
OUG 31/2002 interzice organizațiile, simbolurile și faptele cu caracter fascist, legionar, rasist sau xenofob, precum și promovarea cultului persoanelor vinovate de săvârșirea unor infracțiuni de genocid contra umanității și de crime de război.
citiți și: PREȘEDINTELE DE ONOARE AL AUR, ELOGII ADUSE LUI ZELEA CODREANU ȘI ION ANTONESCU… ÎN DIRECT LA TV
Art. 5 din legea 217/2015, care aduce completări ordonanței de urgență, spune: „Fapta persoanei de a promova, în public, cultul persoanelor vinovate de săvârşirea unor infracţiuni de genocid contra umanităţii şi de crime de război, precum şi fapta de a promova, în public, idei, concepţii sau doctrine fasciste, legionare, rasiste sau xenofobe, în sensul art. 2 lit. a), se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 3 ani şi interzicerea unor drepturi”.
Al doilea alineat al articolul 6 afirmă, în mod similar, că „Negarea, contestarea, aprobarea, justificarea sau minimalizarea în mod evident, prin orice mijloace, în public, a genocidului, a crimelor contra umanităţii şi a crimelor de război, astfel cum sunt definite în dreptul internaţional (…) ori a efectelor acestora se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă”.
Nu e prima oară când AUR are de-a face cu legea privind promovarea extremismului. În urmă cu aproape o lună, Parchetul a deschis o anchetă cu privire la minimalizarea Holocaustului într-una din declarațiile liderilor AUR, aceștia sugerând că tema studierii Holocaustului în școli este „una minoră”.
AUR și neo-legionarismul
Întrebat mai demult ce părere are despre Corneliu Zelea Codreanu, copreședintele AUR Claudiu Târziu a afirmat că acesta nu este un criminal „din punct de vedere legal”, întrucât „a fost absolvit de instanțele românești”.
Nici Călin Georgescu nu s-a dezis de simpatiile legionare. În timp ce George Simion afirma, cu jumătate de gură, că se va dezice de cel pe care l-a propus drept președinte de onoare, Georgescu spunea luni seară că nu se dezice de „ceea ce a spus”.
„Ceea ce am spus, nu mă dezic. Ce pot să spun e că niciuna din afirmațiile mele nu poate fi interpretată într-o cheie a negaționismului sau antisemitismului. Exclud orice formă de interpretare în acest sens. E o chestiune istorică ce nu poate fi comentată. Aceste etichete atribuite mie în ultima perioada nu le primesc, nu le accept și în niciun caz nu îmi aparțin. Știu exact cine sunt și nu există nicio formă de compromis în acest sens. Am văzut și eu discuțiile: vreau să precizez că nimeni nu poate avea discuții științifice în afară experților în istorie. Cu certitudine că nu așteaptă poporul român prudență politică ci așteaptă adevărul”, a declarat acesta.
Articole asemănătoare
Fotojurnalistul palestinian Mahmud Hams a câștigat premiul Visa d’Or pentru știri
Serviciile secrete din Ucraina au închis o fermă de troli care controla peste 18.000 de conturi de social media
Cum arată în România piața de telefonie, tv și internet? Comparație Orange – Vodafone – RCS&RDS
Enigma „statului paralel”. SUA vs România
Ministru român, lăudat în Sputnik pentru o declarație controversată la adresa parteneriatului cu SUA