Bellingcat a creat o aplicație care analizează hashtag-urile de pe TikTok
Bellingcat a dezvoltat o aplicație care permite cercetătorilor să colecteze videoclipuri de pe TikTok asociate cu anumite hashtag-uri. Baza de date este menită să fie folosită pe perioade lungi de timp astfel încât trendurile să poată fi analizate corect. Instrumentul permite, de asemenea, analizarea cuvintelor-cheie care apar cel mai frecvent împreună cu hashtag-urile selectate.
TikTok este una dintre cele mai importante platforme de socializare din lume în acest moment, iar acest lucru a devenit și mai clar o dată cu invazia Ucrainei. Clipurile postate pe TikTok despre război au devenit surse de informare pentru peste un miliard de utilizatori ai platformei. Numărul considerabil de oameni și rapiditatea cu care informația circulă acolo, a transformat TikTok-ul într-un punct central al dezinformării și propagandei.
Echipa IT a celor de la Bellingcat a dezvoltat instrumentul de analiză a TikTok (TikTok Analysis Tool) pentru a cerne videoclipurile și hasthtag-urile acestora și a identifica trenduri sau modul în care hashtag-urile sunt folosite pentru a promova campanii de dezinformare sau anumite narațiuni.
Exemplu pe care Bellingcat l-a folosit pentru a sublinia acest lucru urmărește evoluția hashtag-ului #schützteurekinder (echivalentul #savethechildren folosit de antivacciniști și conspiraționiștii QAnon). Hashtag-ul a început ca un element de etichetarea a videoclipurilor care erau menite pentru părinți și vorbeau despre pericolele pe care le implică publicarea de fotografii ale minorilor pe internet. Între timp, însă, #schützteurekinder a fost deturnat de antivacciniști din Germania care folosesc acest termen atunci când postează clipuri care promovează conspirații anti-Covid și anti-vaccin.
Instrumentul dezvoltat de echipa Bellingcat reprezintă o resursă jurnalistă și de cercetare foarte importantă având în vedere că TikTok dezvăluie foarte puține lucruri despre algoritmul său. Când decide să vorbească despre anumite lucruri, compania explică și oferă date despre un eveniment sau trend care a trecut deja, iar informațiile ajung să fie învechite.
Deși nu e perfect și are limitări care țin de lipsa de transparență a algoritmului platformei, aplicația de analiză a TikTok este, în momentul de față, cea mai bună metodă de a analiza trendurile de pe TikTok.
Articole asemănătoare
Nu știi să scrii? Te ajută Google!
WhatsApp dă în judecată guvernul indian pentru noile reguli de confidențialitate
Britcoin. Marea Britanie ar putea lansa o monedă digitală oficială
Un jurnalist Al Jazeera, arestat fără explicații de autoritățile din Tunisia
Semnalul tras de Code4Romania, în seara alegerilor: „Autoritățile au făcut un pas în spate în asigurarea transparenței”