Autoritățile din SUA vor să oblige Google să vândă Chrome pentru a-i sparge monopolul
Pentru a soluționa monopolul companiei din domeniul căutărilor online, Departamentul de Justiție din SUA vrea să oblige Google să vândă Chrome – cel mai popular browser la nivel mondial – și să despartă sistemul de operare Android de alte servicii marca Google.
Decizia ar fi una dintre cele mai importante din istoria proceselor antitrust din SUA, din ultimele două decenii. La două luni după terminarea procesului în care Google a fost găsită vinovată de crearea unui monopol, DOJ venea cu mai multe variante de soluționare a problemei.
Conform Bloomberg, oficialii americani par hotărâți să ordone Google să se rupă de Chrome și să facă anumite schimbări la Android și serviciile sale AI. Chrome este în centrul discuției pentru că este principalul mijloc prin care utilizatorii folosesc motorol de căutare al Google, iar datele colectate de Chrome sunt folosite mai apoi pentru serviciile de publicitate – locul de unde vine majoritatea venitului Google.
Totuși, DOJ nu se grăbește cu despărțirea de Chrome – o decizie în acest sens va fi luată nu mai devreme de august 2025. Alte măsuri sunt preferate înainte, precum obligarea Google să licențieze datele din motorul său de căutare și „să ofere site-urilor web mai multe opțiuni pentru a împiedica utilizarea conținutului lor de către produsele de inteligență artificială ale Google”.
Cuplate cu cererea de despărțire a serviciilor Google (Google Play Store, spre exemplu) de Android, autoritățile speră că aceste măsuri vor fi suficiente pentru a readuce competiția pe piața monopolizată de gigantul american.
Google, bineînțeles, nu este de acord cu aceste planuri și a avertizat că serviciile, dispozitivele și întregul model de afaceri al companiei va fi afectat, lucru ce fi resimțiti și de consumatori.
„DOJ semnalează deja cereri care depășesc cu mult problemele juridice specifice acestui caz […] Există riscuri enorme dacă guvernul își pune degetul pe balanța acestei industrii vitale, exact în momentul în care trebuie să încurajăm investițiile, noile modele de afaceri și poziția de lider tehnologic a Americii”, a declarat Google față de soluțiile DOJ.
Decizia, așa cum am mai spus, nu va fi una facilă și asta pentru că ar fi cea mai mare lovitură dată unei companii Big Tech (și una dintre cele mai valoroase la nivel mondial) din ultimii zeci de ani. Va fi interesant cum va evolua procesul, mai ales că Donald Trump, în campania sa electorală, spunea că dacă va câștiga va opri divizarea Google.
Articole asemănătoare
Cât de răspândit era fenomenul fake news înainte de alegerile prezidențiale din SUA din 2016
Partidul „patriotic” al lui Daniel Dragomir ar putea fi prima grupare cu adevărat populistă din România
România trage linie după referendum – un bilanț fericit EXCLUSIV
Șoșoacă, considerată de Facebook a fi „sub controlul editorial al guvernului rus”
Cum combați eficient campaniile de dezinformare? Cazul Franței