Australia acuză că proiectul chinez ”Noul drum al mătăsii” este un instrument de propagandă

Australia a acuzat China că folosește proiectul ”Noul drum al mătăsii” ca pe un instrument de propagandă. Guvernul de la Canberra a anulat un acord regional încheiat între statul Victoria și regimul chinez.

Ministrul australian al Apărării, Peter Dutton, s-a declarat în favoarea anulării acordurilor de investiții semnate în 2018 și 2019, care ar fi presupus ca statul Victoria să primească finanțare de la guvernul de la Beijing pentru realizarea mai multor drumuri publice. Dutton a mai afirmat că proiectul este incompatibil cu politica externă a Australiei, conform G4Media.

MarketWatch notează că au mai fost eliminate și acordurile semnate în 1999 cu Siria și în 2004 cu Iran de către Departamentul de Educație al statului Victoria.

Ministrul de Externe australian, Marise Payne, a afirmat la rândul său că cele patru proiecte sunt incompatibile cu viziunea Guvernului de la Canberra asupra relațiilor sino-australiene.

Reacția Chinei nu a întârziat să apară, fiind una dură la adresa Australiei. Ambasada Chinei a afirmat că autoritățile de la Canberra nu-și doresc îmbunătățirea relațiilor bilaterale, în timp ce Global Times, organ oficial de presă al Partidului Comunist Chinez, a declarat într-un titlu: „Australia se confruntă cu consecințe grave pentru provocarea nerezonabilă împotriva Chinei”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *