Apple a eliminat mai multe aplicații de VPN la cererea autorităților din Rusia

Apple a lucrat împreună cu agenția pentru reglementarea media din Rusia, Roskomnadzor, pentru a elimina mai multe aplicații de VPN  din App Store. Utilizatorii ruși se folosesc de aceste programe pentru a evita cenzura pe care autoritățile de la Moscova o aplică conținutului de pe internet.

Cel puțin 25 de aplicații de VPN au fost eliminate din App Store, iar Apple a anunțat dezvoltatorii acestora că serviciile lor încalcă legile din Rusia. Conform TechCrunch, gigantul american le-a trimis scrisori de înștiințare în care afirmă că aplicațiile au fost șterse pentru că reprezintă conținut ilegal în Rusia.

Vă scriem pentru a vă notifica că aplicația dvs., la cererea Roskomnadzor, va fi eliminată din App Store Rusia deoarece include conținut ilegal […] Aplicațiile trebuie să respecte toate cerințele legale din orice locație în care le puneți la dispoziție (dacă nu sunteți sigur, consultați un avocat). Știm că acest lucru este complicat, dar este responsabilitatea dvs. să înțelegeți și să vă asigurați că aplicația dvs. este conformă cu toate legile locale, nu doar cu politicile [din App Store, n.red.]”, se arată în scrisoare.

Dincolo de cerința Roskomnadzor, Apple nu specifică legea la care face referire în document și este acuzată de dezvoltatorii VPN-urilor că a ajutat agenția guvernamentală să elimine aplicațiile din AppStore. Oamenii care au creat aceste programe cunosc limitele legale din Rusia și au reușit ani la rând să evite cenzura de la Moscova.

Știm cum să ocolim aceste restricții și ne îmbunătățim constant serviciile. În ciuda eforturilor de ani de zile de a bloca serviciile noastre, acestea rămân accesibile utilizatorilor. Se pare că Apple a făcut această muncă pentru autoritățile ruse și de o calitate mai bună”, a declarat Vladislav Zdolnikov, unul dintre dezvoltatorii afectați pentru TechCrunch.

În alte cazuri, VPN-urile au fost eliminate pentru că Roskomnadzor a eticheta descrierea aplicației ca fiind ”conținut ilicit”, iar Apple a retras programul fără a mai permite dezvoltatorilor să se adreseze problemei indicate de autorități.

În Rusia, cererea pentru VPN-uri a crescut odată cu invadarea Ucrainei, moment din care regimul de la Kremlin a impus mult mai multe restricții și a interzis Facebook și Instagram. La acel moment, cererea pentru aceste VPN-uri a crescut cu peste 1000%, iar de atunci folosirea acestora a devenit tot mai frecventă.

Iacob Șerban:
Leave a Comment

Acest website foloseste cookie-uri