Aplicația care te învață să depistezi fake news
Aptitudinile de a masca un fake news s-au dezvoltat considerabil în ultimii ani, astfel încât oricine poate fi păcălit de un articol, fie că este adolescent, vârstnic ori profesor universitar. Pentru a combate acest fenomen, un grup de cercetători a dezvoltat aplicația News Evaluator (Evaluatorul de știri), un instrument care învață utilizatorii să analizeze informațiile de presă prin metode bazate pe dovezi.
Proiectul a fost inițiat în 2017 în Suedia de „European Researchers’ Night” (fundație de cercetători la nivel european) ca un experiment de masă, în care mii de localnici au ajutat la evaluarea credibilității fluxului de știri.
Ulterior, două alte experimente asemănătoare s-au desfășurat, primul pentru a analiza știrile politice din timpul campaniei electorale parlamentare suedeze din 2018, iar al doilea în 2019 în rândul danezilor. În paralel, cercetătorii au investigat ce raționamente analitice au deprins utilizatorii, ce aspecte au fost semnalate adesea de către utilizatori ca fiind suspecte, dar și ce modificări trebuie aduse pentru utilizarea cât mai facilă a aplicației.
Auto-analiza filtrelor fake news
La accesarea aplicației, utilizatorii pot efectua o auto-evaluare a abilităților de analiză a știrilor din online, prin răspunsul dat asupra 9 articole de presă distribuite masiv în cadrul platformelor de social-media. Scopul este de a determina fezabilitatea informațiilor. Pe parcurs, utilizatorul este îndrumat de instrucțiuni video și feedback pentru a deprinde abilitățile de analiză necesare.
News Evaluator a fost dezvoltată în colaborare cu organizația suedeză non-profit VA (Public & Science), Universitatea Uppsala și institutul de cercetare RISE.
sursa foto: pexels.com
Articole asemănătoare
Webstock 2020: Comunicarea online și-a găsit făgașul chiar și în pandemie. Vezi câștigătorii la Webstock Awards
Transmisia live a unui reporter CNN, întreruptă de o femeie cu o pancartă pe care scria ”Fake News”
Măsurile luate de Twitter pentru a opri dezinformarea despre coronavirus sunt insuficiente
Twitter va plăti 150 de milioane de dolari pentru încălcarea regulilor de confidențialitate
Funcția Twitter Blue facilitează dezinformarea rusă despre Ucraina