Aleksei Navalnîi, opozantul regimului lui Putin, a murit în închisoare

Aleksei Navalnîi, cel mai cunoscut și dur critic al regimului de la Kremlin, a murit în colonia penală în care fusese transferat la începutul anului. Autoritățile ruse spun că nu au date concrete, până în acest moment, despre cauza decesului.

Navalnîi săvârșea o pedeapsă de 30 de ani de închisoare, fiind acuzat de Kremlin de extremism și fraudă. Când a fost mutat în colonia din Siberia, aflată la doar 60 de km de Cercul Polar Arctic, disidentului i-au mai fost adăgați alți 19 ani tot pentru infracțiuni motivate politic. Navalnîi se afla încarcerat din ianuarie 2021, când s-a întors în Rusia după tentativa de asasinat din care și-a revenit în Germania.

După o plimbare în districtul autonom Iamalo-Neneția, Navalny s-a simțit rău și aproape imediat și-a pierdut cunoștința. Paramedicii au declarat decesul deținutului”, a declarat Serviciul Penitenciar Federal, conform Digi24.

BBC relatează că avocatul lui Navalnîi a refuzat să comenteze știrea morții acestuia, dar un apropiat al opozantului lui Putin a făcut o scurtă declarație pe X, menționând că ipoteza uciderii nu poate fi exclusă.

Autoritățile ruse publică o mărturisire potrivit căreia l-au ucis pe Aleksei Navalnîi în închisoare. Nu avem nicio modalitate de a confirma sau de a dovedi că acest lucru nu este adevărat. Avocatul lui Navalnîi se află în drum spre Harp”, a scris el în postarea de pe X.

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a declarat, conform BBC, că Putin a fost înștiințat de moartea lui Navalnîi.

Știre în curs de actualizare...

1 Comentariu

  1. Este o veste trista si socanta! Aleksei Navalnii, un erou pentru multi, a murit in inchisoare. Acesta a fost un om curajos si un luptator pentru libertate si democratie in Rusia. Regimul de la Kremlin isi demonstreaza inca o data cruzimea si lipsa de respect pentru drepturile omului. Vladmir Putin trebuie sa raspunda pentru aceasta tragedie. Condoleante familiei si prietenilor lui Navalnii, si speram ca adevarul va iesi la iveala si justitia va fi facuta. Descanseaza in pace, Navalnii. Ai fost un brav luptator pana la sfarsit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *