Albanezii, vizați de reclame TikTok pentru a fi introduși clandestin în Marea Britanie
Reclamele de pe TikTok sunt folosite de traficanți pentru a atrage potențiali clienți care-și doresc să treacă în Marea Britanie în mod clandestin.
Conturile anonime promit să ofere cele mai bune prețuri pentru cea mai sigură cale neoficială de a intra în Marea Britanie – prin Canalul Mânecii. O investigație efectuată de Balkan Insight Investigative Network arată că există două tipuri de anunțuri, una pentru transportul pe apă și una pentru transportul în camioane.
Prețurile variază între 2.000 și 5.000 de lire sterline, dar unele conturi aleg să nu facă public costul.
„ (…) în Anglia. 4.000 de lire. Cu bărci. În fiecare zi”, se arată într-una dintre postări. Un alt post de pe TikTok afirmă: „La Londra. 100% sigur, fără șanse de eșecuri. Acestea sunt cele mai bune prețuri de pe piață”.
Alții aleg să își facă și mai multă publicitate. Una dintre postări, citată de Balkan Insight, spune: „Plecări în fiecare zi, următoarea plecare este mâine, pe 22 iulie. Putem lua și familii. Vii astăzi și pleci mâine. Suntem primii și cei mai buni”.
Ultima postare are 2.706 like-uri și 52 de comentarii, în timp ce altele nu au mai mult de 200 de like-uri.
BIRN raportează că cele mai multe dintre aceste conturi au fost create în acest an, unele dintre ele în iulie, în timp ce altele au fost create la începutul anului. Altele apar în mod constant, ceea ce arată că este o alegere de marketing „ușoară” pentru afacerile ilicite.
Britain’s News Channel a descoperit, la rândul său, o rețea de zeci de conturi care fac reclamă la servicii de transport clandestin din Franța către Marea Britanie.
Se pare că autoritățile britanice știu că această rută este folosită de albanezi și de alte naționalități pentru a trece în Marea Britanie. Un raport al tabloidului Daily Mail, care citează documente ale serviciilor de informații militare britanice, susține că patru din zece imigranți ilegali care au ajuns recent în Anglia provin din Albania.
Articole asemănătoare
Editiadedimineata: Importul de laptopuri, maxim istoric în UE. România, pe primul loc
Agenții saudiți care l-au ucis pe jurnalistul Jamal Khashoggi aveau pregătire paramilitară în SUA
UE: Facebook, Google și Twitter nu depun destule eforturi în lupta împotriva fake news
Un judecător a dat dreptate CNN în scandalul cu Trump
Viralul zilei. Poza cu ultimul soldat american din Afganistan face înconjurul presei internaționale