Agenția rusă IRA a creat o publicație de stânga cu editori fictivi, ca parte a unei noi operațiuni de influență

Agenția rusă de Cercetare a Internetului (IRA) a creat o publicație de stânga cu editori fictivi, ca parte a unei noi operațiuni de influență.

Anunțul a fost făcut de către Facebook, care susține că operațiunea a fost descoperită în fazele sale inițiale, cu ajutorul unui pont oferit de FBI. Ulterior, rețeaua de socializare a eliminat paginile și conturile care promovau PeaceData.net, informează The Guardian.

În total, Facebook a eliminat 13 conturi și două pagini, cu aproximativ 14.000 de urmăritori.

Site-ul, care publică articole în engleză și arabă, deși se prezintă a fi o „organizație de știri globală”, avea editori falși. Pozele acestora de profil erau generate cu ajutorul inteligenței artificiale, printr-un program care produce imagini realiste ale fețelor.

Pentru a părea cât mai realiste, editorii inventați aveau și conturi de Twitter și LinkedIn. Twitter a anunțat că urmează să blocheze linkurile PeaceData.net, precum și conturile care distribuie în mod frecvent conținutul acestuia. În plus, cinci conturi de Twitter au fost eliminate pentru „manipularea platformei care poate fi atribuită în mod fiabil actorilor statului rus”.

Conținutul nu era în întregime copiat de pe alte site-uri, existând câteva materiale scrise de persoane reale, abordate pe rețelele de socializare de către așa-zișii reporteri sau îndrumați prin reclame de pe platforme de angajare. Un anunț de acest fel promitea 75 de dolari pentru scriitori de entry-level.

Jurnaliștii mai experimentați au primit și 250 de dolari pentru un articol, după cum a afirmat una dintre persoanele abordate de PeaceData pentru The Guardian. După publicarea unui singur articol, jurnalistul nu a mai primit niciun mesaj de la așa-zișii editori: „Nu mi-am imaginat că o înșelătorie m-ar fi plătit înainte”. 

În ceea ce privește politica editorială a site-ului față de SUA, aceasta este majoritar negativă, PeaceData reproșând Americii că este „un negustor de război” și că „încalcă legi în străinătate”, „în timp ce acasă este acaparată de rasism, COVID-19 și capitalism”.  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *