Comisia Europeană a emis o alertă privind libertatea mass-mediei pe numele Angliei, după ce o publicație a fost pusă pe ”lista neagră”

Comisia Europeană a emis o alertă de nivelul doi privind libertatea mass-mediei la sfârșitul săptămânii trecute, pe numele Angliei.

Guvernul britanic este acuzat că a limitat drepturile unei publicații, Declassified UK, prin includerea acesteia pe o ”listă neagră”. Alerta, emisă vineri, susține că Ministerul Apărării din Anglia a refuzat să răspundă la o întrebare formulată de unul dintre jurnaliștii site-ului Declassified UK privind războiul din Yemen, conform The Independent.

Ulterior, unul dintre purtătorii de cuvânt al Ministerului ar fi transmis publicației că ”nu se mai ocupă” de ea.

În aceeași zi, Institutul Internațional de Presă (IPI) a transmis Ministerului Apărării o scrisoare prin care îi cerea să își regândească decizia, pe care o pune pe seama politiciticii editoariale a site-ului și nu a interesului statal.

„Este de la sine înțeles că excluderea unei publicații media de către un minister guvernamental din cauza investigațiilor sale ar submina libertatea presei și ar crea un precedent îngrijorător pentru alți jurnaliști a căror misiune este de a raporta în interesul public asupra armatei britanice. Critica nu ar trebui să fie un motiv pentru discriminarea unei publicații media”, a spus directorul IPI, Scott Griffen.

După emiterea alertei, prim-ministrul britanic Boris Johnson a vorbit la rândul său despre libertatea presei, însă fără facă referire la avertizarea Comisiei Europene. În schimb, Johnson a afirmat că blocarea unor centre de printare a ziarelor de către activiștii de mediu Extinction Rebellion reprezintă o încălcare a drepturilor mass-mediei și ale publicului.

„O presă liberă este vitală pentru a cere guvernului și altor instituții puternice să dea socoteală problemelor esențiale pentru viitorul țării noastre, inclusiv lupta împotriva schimbărilor climatice. Este complet inacceptabil să încercăm să limităm accesul publicului la știri în acest fel”, a spus premierul Regatului Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord.

Cu această nouă avertizare, Anglia se alătură Rusiei, care în aceeași săptămână a fost inclusă pe listă pentru atacul asupra unui blogger anti-Putin, și Turciei.

Însă nu este prima oară când Guvernul lui Boris Johnson ajunge în atenția comunității europene din cauza modului în care tratează presa. În februarie acest an, un reprezentant al Cabinetului a transmis mai multor instituții media care n-au avut acces la o declarație oficială de presă: „Suntem bineveniți să informăm pe oricine vrem oricând vrem”. Un alt episod similar s-a produs în mai, când publicației OpenDemocracy nu i s-a mai permis să pună întrebări la conferința zilnică privind situația epidemiologică.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *