
Adolescence, serialul momentului, vorbește despre cele mai periculoase colțuri ale social media
Produs de Netflix, Adolescence a devenit unul dintre cele mai urmărite seriale de pe platformă, iar asta s-a întâmplat, în mare parte, pentru că lumea nu a putut să nu vorbească despre el. Deși este mai degrabă o mini-serie (există doar 4 episoade), subiectul abordat este cât se poate de mare – cum afectează toxicitatea și misoginismul de pe social media minorii, mai ales băieții.
Adolescence nu e deloc ușor de digerat, iar actualitatea sa e dată fix de această idee că tinerii (personajul central este un băiat de 13 ani, acuzat că și-ar fi ucis o colegă de clasă) sunt influențați într-o măsură atât de mare de social media încât e greu de acceptat – atât ca societate, dar mai ales ca părinte.
Creatorul serialului, Stephen Graham, care joacă și rolul tatălui, a spus într-un interviu pentru BBC că a fost motivat să facă Adolescence după ce a văzut două știri despre fete care au fost înjunghiate de băieți.
„M-am întrebat ce se întâmplă în societate, dacă astfel de lucruri devin o obișnuință? Pur și simplu nu puteam să înțeleg. Așa că am vrut să arunc o privire și să încerc să pun în lumină acest lucru”, a declarat Graham.
Misoginismul și ura din online, în centrul atenției
În serial, polițiștii caută motive pentru care minorul ar fi recurs la uciderea colegei sale, însă par un pic depăsiți – nimic nu pare să explice gestul extrem. Apoi, lucrurile încep să devină mai clare, iar creatorii serialului nu s-au ferit de nume precum Andrew Tate, pe care le menționează ca factori de manipulare a gândirii copiilor.
Andrew Tate, acuzat de autoritățile din România, Marea Britanie și SUA, printre altele, de trafic de persoane și viol, este probabil cea mai cunoscută voce de pe social media care vorbește despre cum femeia trebuie să fie supusă bărbatului.
Din păcate, Tate nu e singurul care împrăștie astfel de idei misogine, mii de creatori de conținut fac afirmații similare, iar întreaga lor rețea este cunoscută sub numele de „manosphere”. Termenul se referă la toate formele de conținut prin care misoginismul, anti-feminismul și masculinitatea toxică sunt promovate, de cele mai multe ori către tineri.
Adolescence analizează foarte atent cum aceste idei ajung să fie internalizate de copii și cum acțiunile lor ajung să fie influențate de ele, fie că sunt conștienți sau nu. Implicați sunt și părinți care la rândul lor, conștient sau nu, ajung să creadă că dacă copilul lor stă închis în cameră, lipit de ecranul telefonului sau calculatorului înseamnă că nu are cum să facă rău cuiva.
Social media, un rău necesar?
Studiile din ultimii ani arată destul de clar că social media nu este loc tocmai sigur, pentru nimeni, dar mai ales pentru cei mai tineri dintre utilizatori. O cercetare realizată de Centrul pentru Sănătate Cantitativă de la Massachusetts General Hospital și Harvard Medical School a arătat că utilizarea frecventă a social media, mai ales printre cei care postează activ, este corelată cu niveluri mai ridicate de iritabilitate.
Cercetătorii au observat că, cu cât postările unui utilizator sunt mai frecvente, cu atât nivelul de iritabilitate este mai ridicat. Dintre toate platformele, utilizatorii TikTok au înregistrat cea mai mare creștere.
La fel de relevant e și faptul că ulitizarea problematică a platformelor de social media este tot mai răspândită în rândul adolescenților. Un studiu internațional, desfășurat de Health Behaviour In School-aged Children (HBSC) împreună cu divizia europeană a Organizației Mondiale a Sănătății, arată că 11% dintre copii utilizează social media în mod problematic. Procentul este în creștere față de 2018, când doar 7% dintre respondenți aveau aceeași problemă.
„Utilizarea problematică este cea mai frecventă în rândul tinerilor în vârstă de 13 ani – este un fel de vârf în acea fază timpurie a adolescenței și este mai probabil ca fetele să raporteze o utilizare problematică a social media decât băieții. În cadrul întregului studiu, am constatat că puțin peste o treime dintre adolescenți raportează un contact online continuu cu prietenii și cu alte persoane. Aceasta înseamnă că aproape tot timpul zilei ei sunt conectați online cu prietenii și cu alte persoane”, a declarat coordonatoarea studiului, dr. Jo Inchley.
Sigur, toți știm că social media nu e tocmai benefică pentru copii, însă poți să le interzici accesul la aceste rețele sociale? Fie că vorbim de Instagram, TikTok sau Snapchat, social media face parte din modul în care tinerii interacționează în prezent, poate chiar într-o măsură mult mai mare decât am vrea sau am bănui. O interzicere ar presupune o alienare față de semeni, care s-ar traduce prin aspecte la fel de negative sau chiar mai rău. Soluția, una pe care Adolescence o propune, este să petrecem mai mult timp împreună, departe de singurătatea online.
Ca orice alt lucru, social media are și latura sa neplăcută, însă omniprezența sa în viața socială și cotidiană presupune anumite pericole pe care, pare, că nu suntem gata să le prevenim cum trebuie – fie că vorbim de campanii de dezinformare care pot să răstoarne alegerile electorale, fie că vorbim de persoane dragi pe care le pierdem în haosul din online și ajung să cadă în plasa toxicității și urii de acolo.
Articole asemănătoare
Ringier continuă seria de schimbări: Tolontan pleacă de la Libertatea. 20% din angajați vor fi dați afară
Ministru român, lăudat în Sputnik pentru o declarație controversată la adresa parteneriatului cu SUA
Război hibrid rusesc menit să destabilizeze NATO
Iritabilitate? Cauza poate fi utilizarea intensă a social media
Facebook, acuzat că ar fi discriminat femeile și persoanele în vârstă