Acordul internațional privind siguranța AI, semnat de SUA, Germania, Marea Britanie și alte 15 state
Un acord internațional cu privire la dezvoltarea sigură a inteligenței artificiale a fost semnat de 18 țări, printre care Germania, Italia, Marea Britanie și SUA. Înțelegerea este destul de generală și nu intră în detalii despre cum sistemele AI foloses date de pe internet pentru a se funcționa.
Documentul semnat de cele 18 state prevede ca programele AI să fie dezvoltate ținându-se cont de siguranța utilizatorilor și a publicului larg. În plus, statele au cerut ca sistemele să nu fie prezentate decât după ce companiile au desfășurat o serie de teste de siguranță. Ideea este ca tehnologia să fie securizată, astfel încât să nu fie folosită de hackeri.
Alte măsuri prevăd ca firmele dezvoltatoare să monitorizeze programele AI pentru a detecta abuzuri și să se asigure că datele utilizatorilor și cele ingerate de sistem nu sunt false. Acordul nu are putere legislativă și reprezintă doar o serie de recomandări pe care companiile AI trebuie să le urmeze.
Cu toate astea, autoritățile naționale se arată optimiste cu privire la noua înțelegere. Directorul agenției pentru securitatea cibernetică din SUA, Jen Easterly, a lăudat demersul și a subliniat importanța securității când vine vorba de AI.
„Este pentru prima dată când am văzut o recunoaștere a faptului că aceste capacități nu ar trebui să se rezume doar la funcții atractive și la cât de repede le putem lansa pe piață sau la modul în care putem concura pentru a reduce costurile. Recomandările reprezintă un acord conform căruia cel mai important lucru care trebuie făcut în faza de proiectare este securitatea”, a declarat Easterly, conform Reuters.
Domeniul inteligenței artificiale a captat atenția întregii lumi anul trecut când ChatGPT s-a lansat oficial. Publicul a fost uimit de capabilitățile programului, iar discuția s-a mutat repede către riscurile pe care această tehnologie îl prezintă.
Statele s-au mișcat lent în a veni cu o soluție legislativă (deși mult mai repede decât în cazul platformelor de socia media), însă acordul internațional semnat de cele 18 țări poate reprezenta un prim pas în armonizarea reglementării mondiale a AI.
Articole asemănătoare
Netflix sfidează Rusia. Compania refuză să transmită canalele televiziunilor de stat
Un jurnalist german de top a primit 600.000 de euro de la un aliat al lui Putin
GDPR-ul a intrat în vigoare. Dar înțelege cineva ceva din el? Și dacă da, ce?
INTERVIU Ion Cristoiu: Hellvig a preluat un Serviciu în care fiecare, până și portarii se considerau conducătorii României / Legea amnistiei duce la preluarea PSD-ului de către Năstase, sută-n sută
Serialul lui Zelenski, Servant of the People, poate fi văzut pe Netflix