Cele mai mari dezinformări ale propagandei Rusiei în anul 2018
În anul 2018 am fost martorii dezvoltării și diversificării războiului hibrid purtat de Rusia împotriva Occidentului. Campaniile de dezinformare au vizat cu precădere trei zone: Ucraina, statele membre ale Uniunii Europene și Statele Unite. Potrivit unui sondaj efectuat de euvsdisinfo.eu cele mai multe știri false au țintit Ucraina, o zonă de interes vital pentru Federația Rusă.
Dintre statele Uniunii Europene, Marea Britanie, încă un membru formal al Uniunii, a fost unul dintre statele cele mai vizate de propaganda Kremlinului. Cazul Skripal poate fi amintit aici drept cea mai notorie încercare a Moscovei de a purta un război psihologic cu poporul britanic. Cazul lui Serghei Skripal, otrăvit cu o substantă chimică produsă și deținută de GRU a fost unic din mai multe puncte de vedere: a fost pentru prima dată de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial când am avut de-a face cu un atac chimic pe teritoriul unui important stat european și totodată a fost pentru prima dată când Moscova a trebuit să răspundă public în fața unor acuzații grave aduse de guvernul britanic. Iar răspunsurile Moscovei nu au întârziat să apară, ele manifestându-se sub formă de conspirații și dezinformări grosolane. S-a spus că otrăvirea lui Skripal era de fapt orchestrată de Ucraina, că era vorba doar de o supradoză de substanțe necunoscute, că a fost produsă de unul dintre statele membre UE sau chiar de către Marea Britanie într-o tentativă de a-l discredita public pe Vladimir Putin în contextul alegerilor prezindențiale din Rusia. Euvsdisinfo.eu estimează că s-au folosti peste 40 de narațiuni diferite doar în cazul Skripal.
Așa cum putem vedea acum retrospectiv, cazul Skripal era legat de o altă campanie de dezinformare a Rusiei, aceea centrată pe atacul cu arme chimice de la Douma, din Siria. Știm deja că Rusia susține regimul criminal al lui Bashar al-Assad din Siria, existând o legărură strânsă între Moscova și Damasc ce se întinde în timp până în anii Războiului Rece. După ce Bashar al-Assad a folosit arme chimice în orașul Douma, controlat de forțele antiguvernamentale, lucru care a cauzat sute de victime în rândul populației civile, media controlată de Kremlin a pus în scenă un montaj care avea ca scop demonstrarea faptului că atacul fusese orchestrat de organizația Căștilor Albe, o organizație voluntară care ajută victimele războiului civil din Siria. Mai mult decât atât, legătura cu cazul Skripal se face prin acuzațiile fanteziste pe care Moscova le face, anume că guvernul de la Londra ar fi ajutat de fapt la producerea atacului chimic.
Anul 2018 s-a încheiat cu o escaladare a tensiunilor din Marea Azov, acolo unde Rusia a capturat 3 vase aparținând Ucrainei. Cu toate acestea campania de dezinformare începuse cu peste un an în urmă, amplificându-se în mod gradual și pregătind metodic terenul pentru ceea ce urma să se producă. Portavocile pro-Kremlin au raportat inițial un caz de holeră lângă portul Mariupol, sugerând faptul că autoritățile ucrainene ar dori ca aceasta să se răspândească în zonă. Strategia clasică a Kremlinului de a arunca vina pe Occident a fost folosită și aici, ca și mitul potrivit căruia Marea Azov aparține Rusiei. Cazul Mării Azov arată o diversificare a campaniei de dezinformare a Moscovei, în sensul în care ea nu mai vizează doar distragerea atenției și distorsionarea faptelor, ci este pregătită în avans pentru a justifica evenimentele din teren ce urmează să se producă la o dată viitoare.
Tot la finalul lui 2018 am văzut cum Moscova a profitat de tulburările sociale din Franța, pentru a inventa o nouă conspirație. Kremlinul a invocat faptul că mișcarea Vestelor Galbene din Franța ar fi de fapt finanțată și susținută chiar de către Statele Unite, deoarece ar exista antagonisme de natură personală între președintele Trump și președintele Macron. Evident, strategia folosită aici era clasică: dezbină și cucerește, scopul fiind provocarea unei nesiguranțe și suspiciuni în rândul populației cu privire la partenerul NATO.
Nu în ultimul rând putem găsi și o campanie de dezinformare fățisă la adresa României, promovată chiar de Ambasada Federației Ruse la București. Mesajul transmis de ambasadă, chiar la finalul lunii decembrie lăuda eforturile Armatei Roșii „care au eliberat de fascism ţările Europei de Est şi Europei Centrale”, încercând să ne convingă de faptul că tâlhăriile, violurile și toate josniciile care au venit la pachet cu această „eliberare” ar fi de fapt o invenție a presei occidentale și a celei românești „menite să-i denigreze pe ostaşii Armatei Roşii”. Dacă nu ar exista mărturii, rapoarte și date oficiale chiar din dosarele Armatei Roșii de la vremea respectivă, probabil că aceste fapte puse sub semnul întrebării. Așa însă, nu este cazul. Dar campania rusă țintește și acel public rusofil, neinformat, deținător de prejudecăți care pot fi astfel confirmate prin minciună și dezinformare.
Astfel, anul 2018 a fost unul extrem de activ pentru propaganda rusă și nu trebuie să ne facem iluzii cu privire la ceea ce ne așteaptă în 2019. Campania de dezinformare a Kremlinului va continua și este posibil să asistăm chiar la o diversificare a acesteia, așa cum am văzut în repetate rânduri și în 2018.
Articole asemănătoare
Cât interes au stârnit dezbaterile separate ale lui Iohannis și Dăncilă și ce audiențe au făcut principalele posturi TV
Meta amenință că închide Facebook și Instagram în Europa
O altă realitate: Rețelele de socializare, folosite în amplificarea impactului atentatelor. Cazul Marea Britanie
Grupul ”România”, explicat chiar de creatorul acestuia: A pornit de la un simplu test EXCLUSIV
Război hibrid rusesc menit să destabilizeze NATO