Ce-i obscen și ce nu: cuvântul în sine sau partidul? Ce spune RoTLD

Mediastandard v-a prezentat în trecut că ROTLD, deținut de Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare în Informatică, a oferit un statut preferențial Partidului Social Democrat prin blocarea consacratului ”slogan” ”m**e PSD”. Toate celelalte domenii, chiar și cu alte partide (PNL și USR, de exemplu), erau valabile și au fost cumpărate de cineva ulterior.

Sesizarea realizată în temeiul legii 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public se referea la exclusivitatea oferită muiepsd.ro. Am atașat în mail și câteva capturi de ecran, disponibile și în acest articol, pentru a atesta faptul că nu era un filtru, ci că a fost făcută special doar pentru această adresă web. Întrebarea pe care am adresat-o ICI s-a referit la factorul decizional.

Răspunsul primit în ultima lună a anului 2018 este în două părți. În primul rând, Institutul a subliniat faptul că nu intră sub incidența legii invocate pentru că ”deține patrimoniu propriu, utilizează numai fondurile pe care reușește să le obțină prin fonduriile proprii”. ICI mai este, de asemenea, înregistrat și la Registrul Comerțului ca entitate de sine stătătoare, ”motiv pentru care ICI București nu beneficiază de sprijin de la bugetul de stat”. 

A doua parte reprezintă gestul de bună voință al Institutului de Cercetare în Informatică: deși nu are obligativitate legală să ne răspundă la sesizare, o face. Aflăm, astfel, că excluderile (precum cea dată exemplu mai sus) se fac în baza unor sesizări.

”În situația în care există sesizări referitoare la înregistrarea unui anumit nume de domeniu .ro, ca de exemplu în cazul expus de dumneavoastră RoTLD poate să anuleze sau să suspende numele de domeniu, motiv pentru care numele de domenii enumerate de dumneavoastră au fost blocate pentru reînregistrare.

Precizăm că RoTLD va lua în considerare toate sugestiile transmise de către terțe persoane de bună credință, cu privire la evitarea situațiilor neplăcute sau la propunerile de îmbunătățirile a serviciilor oferite”, a afirmat ICI.

Cu alte cuvinte, cineva a sesizat echipa RoTLD cu privire la caracterul obscen al domeniului în discuție. Institutul a aprobat-o, așa cum am arătat și noi, doar că nu bazat pe criteriul cu adevărat nepotrivit (cuvântul ”muie”), ci doar pentru că cineva a făcut o adresă în acest sens. După sesizarea făcută de Mediastandard, și exemplele date (”muiepnl.ro” și ”muieusr.ro”) au fost blocate, deci putem spune că acțiunea noastră a fost de ”bună credință”.

Dar dacă ne întoarcem pe RoTLD și încercăm introducerea a acelorași adrese, nu ne mai apare că ”domeniul conține cuvinte obscene”, ci că este deja înregistrat. Dacă folosim motorul WHOIS, pus la dispoziție tot de RoTLD, aflăm că a fost reținut chiar de ICI, pe o perioadă de 10 ani (de pe 14 decembrie 2018, până pe 11 decembrie 2028). Aceeași situație se regăsește și în cazul altor domenii cu nume de partide (PSD, ALDE, USR).

A se nota că, în continuare, există domenii care conțin – de exemplu – alăturarea cuvintelor ”m**e” și ”PSD”, doar că nu în ordinea care a fost sesizată către ICI. O variantă găsită e ”psdmuie.ro”.

Ca și concluzie, pare că ICI face reglementări doar de fațadă, la cerere, excluzând anumite domenii nu pe criterii de adevărată obscenitate, ci pe preferințe. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *