Mii de protestatari ungari cer mai multă libertate pentru presă

Mii de protestatari au ieșit în stradă în fața sediului corporației publice media din Ungaria, cerând mai multă independență a presei. Manifestanții și organizatorul, partidul de opoziție TISZA, spun că MTVA este o fabrică de propagandă care funcționează din bani publici.

„Repetați o minciună de suficiente ori și oamenii vor crede că este adevărul. Acesta este sfatul lui Adolf Hitler pentru Fidesz, pentru propaganda partidului de guvernământ. Iar discipolii au urmat sfatul maestrului lor. Ceea ce se întâmplă astăzi în Ungaria în 2024 sub numele de serviciu public este un scandal global”, a declarat Péter Magyar, liderul TISZA, conform Euronews.

Politicianul a mai adăugat: „Destul cu răutatea, cu minciunile, cu propaganda. Răbdarea noastră a luat sfârșit. A venit momentul confruntării”.

Printre revendicările protestatarilor și ale lui Magyar se numără demisia directorului mass-media publice, precum și oportunități pentru politicienii din opoziție de a apărea la televiziunea publică pentru a comunica cu alegătorii.

Un alt protest este programat să aibă loc pe 23 octombrie, o zi importantă pentru Ungaria. Este comemorată revoluția eșuată a Ungariei împotriva dominației sovietice din 1956.

Guvernul a pus monopol pe presă

Sentimentele de îngrijorare exprimate de populația din Ungaria și partidele care-l critică pe Viktor Orban nu sunt singulare. Ele sunt oglindite de organizații internaționale, care atrag atenția asupra situației critice în care se află presa non-guvernamentală din Ungaria.

Prin interpuși, de obicei oameni de afaceri apropiați puterii de la Budapesta, partidul FIDEZS a achiziționat instituții media pentru a controla narativul public.

Organizația de supraveghere a presei Reporteri fără Frontiere estimează că astfel de achiziții au oferit partidului lui Orbán controlul asupra a aproximativ 80% din resursele pieței media din Ungaria.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *