Grupurile pentru drepturile omului suspectează Israel de crimă de război în cazul uciderii jurnalistului Reuters
După ce ancheta Reuters a arătat că reporterul său, Issam Abdallah, a fost ucis pe loc în ceea ce pare a fi un atac țintit al armatei israeliene. Abdallah se afla într-un grup mai mare de jurnaliști în apropiere de granița Libanului cu Israelul, când două lovituri l-au ucis și au rănit alți 6 colegi.
Organizațiile pentru drepturile omului Amnesty International și Human Rights Watch cer ca acțiunile Israelului să fie investigate pentru o posibilă crimă de război, deoarece toate indiciile indică un atac țintit. Imaginile au arătat că jurnaliștii purtau veste antiglonț pe care era inscripționat cuvântul „PRESS”, iar pe capota mașinii echipei Reuters era inscripționat „TV” cu bandă galbenă, informează BBC.
Reuters a dovedit în investigația sa că grupul se afla pe vârful unui deal, într-o zonă deschisă, fără copaci sau alte clădiri care să-i ascundă de avanposturile militare israeliene din apropiere, iar dronele zburaseră deja deasupra jurnaliștilor.
În plus, aceștia nu se aflau pe teritoriul israelian, ci în Liban, la aproximativ 1 km de graniță.
Prima lovitură a tancului l-a ucis instantaneu pe Abdallah. O a doua lovitură a rănit grav alți doi jurnaliști Reuters, doi de la AFP și doi de la Al Jazeera. Piciorul fotografei AFP Christina Assi nu a putut fi salvat din cauza rănilor grave și a trebuit să fie amputat.
O posibilă crimă împotriva umanității
Directorul regional adjunct al Amnesty, Aya Majzoub, a declarat că ancheta organizației a indicat că a fost „probabil un atac direct asupra civililor” și ar trebui „investigat ca o crimă de război”.
„Cei responsabili de uciderea ilegală a lui Issam Abdallah și de rănirea altor șase jurnaliști trebuie să fie trași la răspundere”, a adăugat Majzoub.
O aceeași idee o are și Human Rights Watch (HRW), care a afirmat că loviturile „au fost, aparent, atacuri deliberate asupra civililor, ceea ce reprezintă o crimă de război”.
Grupul pentru drepturile omului a precizat că propria sa anchetă separată a arătat că jurnaliștii erau „bine îndepărtați de ostilitățile în curs de desfășurare, puteau fi identificați în mod clar ca membri ai mass-media și erau staționați de cel puțin 75 de minute înainte de a fi loviți”.
Pe de altă parte, Israelul neagă acuzațiile. Când a fost întrebat despre rapoartele celor două organizații, purtătorul de cuvânt al guvernului, Eylon Levy, a declarat: „Noi nu țintim civili. Am făcut tot posibilul pentru a scoate civilii din calea pericolului”.
Separat, purtătorul de cuvânt al Forțelor de Apărare ale Israelului (IDF), Richard Hecht, a declarat că armata nu a vizat jurnaliști atunci când Reuters i-a prezentat propriile concluzii privind incidentul.
Cu toate acestea, datele colectate de Comitetul pentru protecția jurnaliștilor arată că cel puțin 63 de jurnaliști au fost uciși de la începutul războiului. Nu ar fi prima dată când jurnaliștii care poartă inscripția vizibilă cu „PRESS” să moară „nefiind ținta” forțelor de apărare israeliene.
Articole asemănătoare
Violența în presa online: cum pot influența ironiile opinia publică
Polonia a interzis canalul rus de propagandă externă RT
Cazul Novaya Gazeta și liniile duble ale jurnalismului din Rusia
Este prima poză cu Liviu Dragnea din închisoare fake sau autentică?
Oamenii care fac legea în online: Mircea Badea