Războiul din Ucraina este criticat la televiziunea rusă – dar Putin a mai înșelat și înainte
Un videoclip de 6 minute cu un colonel rus în retragere, care vorbește la televizor despre cum războiul Rusiei în Ucraina nu merge atât de bine pe cât spune Kremlinul, a devenit viral. Pentru mulți, este o dovadă că puterea lui Putin se clatină.
Dar cum putem fi siguri că nu este o altă înșelăciune a Moscovei?
Mihail Hodarianok, analist militar și colonel în retragere, a vorbit în cuvinte foarte dure în timpul unuia dintre cele mai urmărite talk-show-uri rusești, 60 Minutes. În timpul intervenției sale, el a contestat narațiunea de stat, care spune în continuare că „operațiunea militară specială” rusă se desfășoară conform planului. El a avertizat că „situația [pentru Rusia] se va înrăutăți în mod clar”, deoarece Occidentul sprijină Ucraina, sporindu-i capacitățile de înarmare a trupelor – „un milion de oameni”, spune el.
Atmosfera din studio pare ciudată. Chiar dacă acest om contrazice tot ceea ce ceilalți invitați – și gazda, care este unul dintre cei mai cunoscuți propagandiști – cred sau li se spune să creadă, ei tac. Hodarianok continuă și susține că militarii ucraineni sunt superiori pe baza motivației și a voinței lor de a învinge, afirmație eliptică: trupele rusești nu sunt pe măsura spiritului ucrainean.
Și dacă credeți că el spune doar lucruri care pot fi reproșate militarilor din vârful de comandă, vă așteaptă o surpriză. Fostul colonel critică, fără să arate cu degetul pe cineva, că această ”operațiune militară specială” face rău Rusiei pe toate planurile, făcând-o să devină actuala paria a lumii.
„Cea mai mare problemă cu situația militară și politică [a Rusiei] este că ne aflăm într-o izolare politică totală și că întreaga lume este împotriva noastră, chiar dacă nu vrem să recunoaștem acest lucru. Trebuie să rezolvăm această situație. Situația nu poate fi considerată normală atunci când împotriva noastră există o coaliție de 42 de țări și când resursele noastre, politico-militare și tehnico-militare, sunt limitate”, susține el.
În acest timp, gazda, Olga Skabeyeva, care de obicei este vocală și chiar impunătoare, intervine rar. Ea își lasă interlocutorul să-și termine propozițiile și, după scurte sesiuni de discuții în contradictoriu, Hodarianok este lăsat să continue.
În multe privințe, această ediție aproape suprarealistă a emisiunii 60 Minutes a fost considerată o slăbire a regimului actual. Suntem obișnuiți cu știri despre oligarhi dispăruți, jurnaliști forțați să fugă din Rusia și protestatari băgați la închisoare pentru cele mai stupide lucruri, cum ar fi să se prefacă că țin un banner pe stradă. Deci, cum a putut Mihail Hodarianok să scape (în viață) după ce și-a spus opiniile într-un stat în care gândirea este, mai mult sau mai puțin, egală cu delictul? Ar trebui să însemne că Putin nu mai stă bine în scaunul său dictatorial, nu?
Ar trebui să deschidem șampania?
Nu cred că ar trebui să ne grăbim și să tragem concluzii pripite. Deși este îmbucurător să vezi ruși care critică calvarul declanșat de Putin în țara vecină, Hodarianok nu este singura persoană care spune deschis că războiul nu este în cea mai mare favoare a Rusiei și își continuă nestingherit viața.
Jurnalistul Steve Rosenberg de la BBC, cel care a postat pe Twitter segmentul din emisiunea 60 Minute, spune că, anterior, colonelul în retragere a publicat un articol într-un ziar în care a criticat „șoimii entuziaști și cucoanele grăbite” pentru că au afirmat că Rusia ar câștiga cu ușurință un război împotriva Ucrainei. Se întâmpla înainte de începerea invaziei, în februarie.
Mai mult, un cineast rus i-a spus prezentatorului unui alt talk-show popular de televiziune că războiul „are o influență foarte opresivă” asupra societății, iar imaginea pe care o zugrăvește este „înfricoșătoare”.
Acest lucru ar putea însemna că oameni care nu sunt neapărat pro-Putin sunt lăsați să exprime idei care nu pun regimul într-o lumină favorabilă – din diverse motive. Unul dintre ele ar putea fi pentru ca publicul să creadă că trăiește într-o țară în care există libertate de exprimare. Sau, varianta care pare mai plauzibilă, oameni precum Hodarianok sunt folosiți, conștienți sau nu, pentru a netezi o eventuală pierdere pe câmpul de luptă.
Această idee a fost introdusă pentru prima dată de presa ucraineană, citând surse din cadrul serviciului de informații militare din Ucraina, care spuneau că Putin a ordonat televiziunilor să pregătească rușii pentru înfrângerea în războiul din Ucraina.
„Pentru a schimba percepția rușilor privind „invincibilitatea” militară și pentru a pregăti societatea pentru o posibilă înfrângere, mass-media rusești au primit ordin să vorbească despre războiul ruso-ucrainean ca despre o confruntare armată între Federația Rusă și toate țările UE și NATO”, afirmă serviciul de informații al armatei ucrainene, conform Hotnews.
Chiar dacă această știre ar putea fi una dintre multele narațiuni de propagandă de război adoptate de Kiev, este imposibil să nu ne gândim la schimbarea prin care au trecut instituțiile media pro-statale din martie până în prezent. În primele zile ale războiului, pe 10 martie, un prezentator al postului Zvezda a avut o ieșire isterică și a dat afară un invitat care a cerut un moment de reculegere pentru soldații ruși care au murit în Ucraina. Nu cu mult timp înainte ca ucrainenii să raporteze o posibilă schimbare în mass-media rusă, același Mihail Hodarianok a vorbit la Rossiya 1 despre cum decretul de mobilizare generală nu ar servi intereselor militare ale Rusiei în Ucraina.
„Trimiterea soldaților cu arme de ieri într-un război din secolul 21 împotriva NATO nu ar fi un lucru corect. Mobilizarea nu ar fi foarte utilă în această situație”, a declarat colonelul în retragere.
Atunci, ca și acum, comentariile lui Hodarianok i-au lăsat pe prezentatori fără cuvinte. Cu toate acestea, nimeni nu i-a spus să părăsească studioul și nici măcar nu a avut o reacție virulentă la declarațiile sale.
Pe cât de încântător este să vezi cum Vladimir Putin și cercul său de putere din interior sunt criticați în văzul tuturor, cu milioane de telespectatori care se uită la televizor, nu ar trebui să lăsăm garda jos atât de ușor. De fapt, unul dintre cele mai folosite și unul dintre puținele lucruri pe care regimul lui Putin a dovedit că le face bine este să înșele. Rușii de rând și comunitatea internațională au mai fost păcăliți înainte cu tacticile KGB, dar, așa cum spune povestea, băiatul care a strigat „lupul” de prea multe ori nu a mai fost crezut în cele din urmă.
Articole asemănătoare
Apple a eliminat mai multe aplicații de VPN la cererea autorităților din Rusia
Autoritățile europene au ajuns la un acord cu privire la pachetul de legi ce va reglementa piața digitală
O epidemie de fake news privind coronavirusul invadează WhatsApp
Concedierea din cauza unui like pe Facebook a fost sancționată de CEDO
Meta neagă că ar fi amenințat cu închiderea Facebook și Instagram în Europa