Rusia a desfășurat sute de atacuri cibernetice împotriva Ucrainei pentru a-și susține acțiunile militare
Un studiu al Microsoft arată că Rusia a desfășurat mai multe atacuri cibernetice asupra Ucrainei, atacuri pe care le-a cuplat cu bombardamente sau mișcări de trupe. Cu toate astea, autoritățile ucrainene au reușit să facă față asalturilor cibernetice chiar mai bine decât se așteptau experții.
”O cronologie a atacurilor militare și a intruziunilor cibernetice arată mai multe exemple de operațiuni de rețele informatice și operațiuni militare care par să lucreze în tandem împotriva unui set de ținte comune. Uneori, atacurile asupra rețelelor informatice au precedat imediat un atac militar, dar aceste cazuri au fost rare din punctul nostru de vedere”, scrie Microsoft în raportul său.
Cu alte cuvinte, hackerii ruși s-au coordonat cu trupele armate pentru a lovi țintele ucrainene pe toate fronturile. Raportul se concentrează pe atacurile desfășurate la începutul războiului (începutul lunii martie, cu precădere) atunci când mișcările trupelor rusești erau mult mai urmărite decât evenimentele din spațiul digital.
Este neclar dacă grupurile de hackeri și armata au primit ordine directe pentru a ataca aceleași ținte sau dacă au comunicat între ele pentru a face asta, însă e limpede că cele două forțe s-au coordonat. Atacurile cibernetice aveau loc chiar și la câteva ore după activitățile de pe teren ale armatei.
”A fost un război cibernetic necruțător care s-a desfășurat în paralel și, în unele cazuri, a sprijinit direct războiul fizic. Hackerii desfășurau atacuri cibernetice 24 de ore din 24, 7 zile din 7, încă de la câteva ore înainte de începerea invaziei”, a declarat șeful echipei de cercetare a Microsoft, Tom Burt, pentru The New York Times.
Dintre cele 237 de atacuri cibernetice suferite de instituțiile și organizațiile ucrainene, 40 au constituit operațiuni distructive ce au avut ca scop eliminarea mai multor fișiere din sute de sisteme ce aparțin instituțiilor din Ucraina. 40% dintre aceste atacuri distructive au fost îndreptate spre infrastructura critică care -odată afectată- ar fi putut avea efecte negative asupra guvernului, armatei, economiei și, chiar a populației, conform raportului.
În ciuda acestui asalt necontenit, Ucraina a reușit să se apere de majoritatea atacurilor, uimind chiar și echipa de cercetare a Microsoft.
”Ucrainenii înșiși au fost mai buni apărători decât s-a anticipat […] Au făcut o treabă bună, atât în ceea ce privește apărarea împotriva atacurilor cibernetice, cât și în ceea ce privește refacerea sistemelor atunci când [atacurile hackerilor ruși] au avut succes”, a spus Tom Burt pentru NY Times.
O dată cu retragerea trupelor rusești în estul Ucrainei și atacurile cibernetice au părut să se concentreze în această regiune, însă nu există foarte multe detalii pentru că investigația acestor atacuri de-abia a început.
Războiul din Ucraina a scos în evidență importanța și necesitatea echipelor de securitate cibernetică. Efectele războiului s-au simțit atât în plan fizic, cât și în cel digital și, după cum spune și raportul, bombardamentele și mișcările trupelor au fost desfășurate în tandem cu atacurile hackerilor. E o evoluție interesantă a războiului modern care se dovedește a fi unul hibrid și care urmărește să provoace pagube în toate spațiile disponibile, fie ele fizice sau nu.
Articole asemănătoare
Peste 2,500 de conturi de YouTube, șterse pentru dezinformare. Acestea ar fi avut legături cu China
Donald Trump a ajuns la 10.000 de declarații false de când se află în funcția de președinte al SUA
Rusia, ironică la adresa Americii: ”E timpul ca SUA să renunțe la tonul mentorului și să se uite în oglindă”
Cum să faci farse la telefon oficialilor ruși
Noua reglementare a Twitter este folosită de grupările de extremă dreapta pentru a ataca jurnaliști