Roboții care-i ceartă pe oameni că nu poartă mască: viitorul ordinii publice?
Cercetătorii consideră că oamenii se vor simți mai puțin jenați dacă sunt admonestați de un robot decât de către un om.
Robovie este un robot umanoid programat să identifice persoanele care nu poartă măști și să le ceară politicos să folosească una, scrie Euronews. Prototipul este dezvoltat de Advanced Telecommunications Research Institute International și a fost introdus într-un magazin din Japonia, pentru a se asigura că toți clienții respectă instrucțiunile anti-COVID-19.
Alte funcții ale aparatului includ avertizarea oamenilor să mențină distanța socială și să ofere servicii de îndrumare în interiorul magazinului, datorită camerelor și a cartării 3D.
Robovie este o creație din 2001 a japonezilor, potrivit unei cercetări științifice publicate la sfârșitul acelui an. În text, se menționează că aparatul are mecanisme unice concepute pentru comunicarea cu oamenii:
„Am obținut două idei importante în comunicarea om-robot prin cercetările din științele cognitive; una este importanța expresiilor fizice folosind corpul, iar cealaltă este eficiența autonomiei robotului în recunoașterea de către oameni a enunțurilor robotului. Pe baza acestor experimente psihologice, am dezvoltat o nouă arhitectură care generează lanțuri de episoade în interacțiunile cu oamenii.”
Robovie și copiii
Studiul științific nu spune nimic despre modul în care robotul colectează și prelucrează date personale. Se presupune că aparatul nu înregistrează fețele oamenilor, ci doar le compară fizionomiile cu o bază de date cu modele de fețe acoperit de măști.
Cu toate acestea, dintr-un alt studiu, publicat în 2004, aflăm că Robovie a fost învățat diverse lucruri, timp de 18 zile, de către un grup de elevi de la o școală elementară japoneză. Două exemplare din aparatul robotic au interacționat cu elevii de clasa I și a VI-a. Roboții au putut identifica copiii prin intermediul etichetelor wireless pe care aceșta le purtau. Roboții vorbeau engleza cu copiii care se apropiau de ei și aveau un vocabular de aproximativ 300 de propoziții.
Evident, mai ales că era vorba de copii, datele lor personale nu au fost colectate și stocate în niciun fel. Dezvoltatorii au precizat că numai adulții care au dorit în mod voluntar să contribuie la studiile următoare au fost nevoiți să se înscrie în baza de date a studiului.
Testul cu Robovie din magazin va dura până la finalul lunii noiembrie. Echipat cu informații preîncărcate despre aspectul magazinului, Robovie folosește o cameră și senzori pentru a observa mișcările oamenilor și lasere pentru a măsura distanța dintre ei.
Dezvoltatorii speră că experimentul va reduce contactul dintre cumpărători și personal. Ei consideră că oamenii se vor simți mai puțin jenați dacă sunt admonestați de un robot decât de către un om, scrie The Guardian.
Pepper, un alt polițist robotizat
În august 2020, SoftBank Robotics a anunțat că a dezvoltat și lansat o caracteristică de detectare a măștii pentru robotul lor, Pepper. Datorită camerelor sale, Pepper poate scana acum fețele a până la cinci persoane într-un grup, simultan, pentru a verifica dacă aceștia poartă mască.
În timpul interacțiunii, Pepper afișează pe tableta pe care o poartă un cerc verde (mască pusă) sau roșu (lipsa măștii) în jurul feței individului. Partenerii și dezvoltatorii îi pot adăuga alte funcții robotului, cum ar fi interacțiunea vocală sau analizele statistice, pentru a calcula procentajul de vizitatori care poartă măști.
Algoritmul de inteligență artificială poate obține un scor mare chiar și cu măștile cu modele complexe, cum sunt cele textile sau cu forme atipice. Există însă unele îngrijorări privind gradul de detecție în cazul persoanelor cu piele de culoare închisă. Aceste erori nu fac decât să amplifice discuția despre discriminare în programele de recunoaștere facială.
Compania dezvoltatoare a precizat că ceastă aplicație gestionează imagini ale fețelor utilizatorilor, dar nu le stochează și nu le trimite către niciun server extern. De aceea, aplicația de verificare a măștii nu necesită o conexiune la Internet. SoftBank Robotics comunică permanent cu partenerii săi, pentru a se asigura că utilizarea și implementările aplicației respectă reglementările locale, cum ar fi Regulamentul General privind Protecția Datelor (GDPR) în Uniunea Europeană. În plus, biblioteca de detecție a măștilor poate fi consultată în mod liber la GitHub.
Prompt, robotul pentru aer liber
Dacă Robovie și Pepper au fost concepuți pentru a funcționa mai ales în clădiri, Prompt de la SMP Robotics este numai bun pentru parcuri, piețe și alte locuri publice din orașe. Evident, ca și în cazul celorlalte două aparate, și acesta are nevoie de un teren nivelat ca să se poată deplasa.
Toate modelele de roboți de securitate fabricate de SMP Robotics au șase camere video pentru o vizualizare de 360 de grade. Aceste camere detectează o persoană fără mască de la o distanță de maximum șapte metri. Prompt are un sistem de difuzoare încorporat, care permite alertarea persoanelor care comit greșeli.
Foto: SMP Robotics
Modelele Picard și Argus, de la același producător, sunt echipate în plus cu camere PTZ (Pan -Tilt-Zoom). Acestea recunosc o persoană fără mască de la maximum 54 de metri. Cele șase camere panoramice funcționează independent de camera PTZ. Camera PTZ face o rotație circulară și, atunci când o persoană este detectată în peisaj, o urmărește automat până când este detectată o față. Dacă acea față este fără mască, robotul activează o alarmă vocală și alerte luminoase, pentru a se adresa individului.
Foto: SoftBank Robotics Europe
Articole asemănătoare
Navalnîi se află într-o celulă de pedeapsă într-o colonie de prizonieri din Arctica
Twitter oferă spațiu publicitar gratuit brandurilor care rulează reclame pe platforma sa
EA a revenit asupra deciziei de a nu lansa noul expansion pack al Sims 4 în Rusia
China declară ilegale tranzacțiile cu criptomonede
China a interzis difuzarea BBC după ce Anglia a retras licența unei televiziuni susținute de Beijing