Rusia folosește noi metode pentru a răspândi videoclipuri de propagandă despre Ucraina

Rusia a găsit noi modalități de a ocoli sancțiunile impuse de țări și companii de tehnologie, în timp ce își răspândește videoclipurile de propagandă despre războiul din Ucraina.

Un raport al firmei americane de informații cu sediul în SUA Nisos, făcut public miercuri, arată că Rusia folosește alte trucuri digitale pentru a continua să răspândească dezinformarea. Mai exact, videoclipurile sunt descărcate direct de pe Telegram, care șterge urmele digitale, conform Yahoo News.

Documentul arată că procesul de ascundere a urmelor era simplu: după ce filmările erau încărcate pe Telegram fără logo-ul RT (pentru a întări eforturile de a ascunde sursa informațiilor), videoclipurile erau descărcate și postate pe platforme. Persoanele din spatele acestor campanii ar fi evitat orice detaliu care să indice că videoclipul a fost produs de mass-media de stat din Rusia.

Ulterior, cercetătorii Nisos au asociat conturile cu armata rusă, ambasadele sau mass-media de stat. Aceștia foloseau unele conturi care păreau inauntentice. Este cazul unei „utilizatoare” de Twitter din Japonia, care era interesată exclusiv de propaganda rusă: aceasta publica video-uri fabricate de Kremlin în mai multe limbi, precum japoneză, farsi, poloneză, rusă și spaniolă. Aceasta a mai distribuit de sute de ori postări ale ambasadelor ruse.

Propaganda rusă a folosit Twitter și alte platforme populare printre conservatorii americani

Conturi asociate cu presa rusă controlată de stat au folosit această metodă pentru a răspândi zeci de videoclipuri în 18 limbi diferite. Filmările promovau teorii ale conspirației despre Ucraina: unele afirmau că Ucraina este de vină pentru morțile civililor, în timp ce altele susțineau că ocupanții ruși au fost primiți cu brațele deschise de locuitorii din zonele anexate cu forța.

Experții Nisos susțin că versiuni în engleză ale acelorași videoclipuri se răspândesc în continuare pe Twitter, dar și pe alte platforme populare în rândul conservatorilor americani. Sunt menționate platforme precum Gab și Truth Social – aceasta din urmă fiind a fostului președinte american Donald Trump.

Versiuni ale aceluiași videoclip au apărut și în alte limbi, precum spaniolă, italiană și germană.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *