
5 fake-uri lansate de presa pro-Kremlin despre catastrofa de la Nova Kahovka
Distrugerea barajului Nova Kahovka din Ucraina la 6 iunie, situat în părțile controlate de trupele ruse ale regiunii Herson, în apropierea liniei de front, a generat noi subiecte de știri false lansate de presa pro-Kremlin. Cinci cele mai răspândite dintre acestea au fost demontate de portalul Stopfake.org, care precizează că Centrala Hidroelectrică Kahovka se află sub ocupație rusă din 2022, iar armata Rusiei a minat agregatele stației încă în toamna anului trecut, conform Editiadedimineata.ro.
Potrivit sursei, cu toate că există o mare cantitate de fotografii și înregistrări video ce confirmă informațiile autorităților ucrainene despre detonarea centralei hidroelectrice Kahovka de către armata rusă, inițial mass-media rusă a încercat să asigure că „totul este liniștit și calm la Nova Kahovka”, iar informațiile despre detonare sunt „absurdități”.
Ulterior, când nu a mai fost posibil să ascundă faptul catastrofei, mass-media pro-Kremlin a răspândit mai multe teorii despre distrugerea centralei – de la faptul că „barajul s-a distrus singur”, până la afirmații despre „rachetele ucrainene care bombardează Centrala Hidroelectrică Kahovka”.
Fake 1: „Ucraina a distrus Centrala Hidroelectrică Kahovka. Atacul asupra centralei a fost efectuat de forțele ucrainene folosind rachetele de tip Oliha”.
Fapt: Ucraina nu și-a distrus propriile centrale hidroelectrice, punând în pericol viața a sute de mii de ucraineni și provocând o catastrofă pe propriul teritoriu. Centrala Hidroelectrică Kahovka se află sub ocupație rusă din 2022 – este armata Rusiei care are acces la acest obiect strategic și controlează complet ceea ce se întâmplă în stație, precizează Stopfake.org.
CITIȚI MAI MULTE AICI.
Articole asemănătoare
O jurnalistă din Rusia și-a dat foc, după ce poliția i-a percheziționat casa. „Vă rog să dați vina pe Federația Rusă”
X blochează căutările referitoare la Taylor Swift
Protestul ”anti-COVID” din Piața Victoriei ne arată că tot mai mulți oameni cred în teorii conspiraționiste
Cenzurarea de pe social media a dezinformării nu ar fi utilă
The Guardian, despre Călin Georgescu: „un critic ultranaționalist al NATO, favorabil Moscovei”