5 fake-uri lansate de presa pro-Kremlin despre catastrofa de la Nova Kahovka

Distrugerea barajului Nova Kahovka din Ucraina la 6 iunie, situat în părțile controlate de trupele ruse ale regiunii Herson, în apropierea liniei de front, a generat noi subiecte de știri false lansate de presa pro-Kremlin. Cinci cele mai răspândite dintre acestea au fost demontate de portalul Stopfake.org, care precizează că Centrala Hidroelectrică Kahovka se află sub ocupație rusă din 2022, iar armata Rusiei a minat agregatele stației încă în toamna anului trecut, conform Editiadedimineata.ro.

Potrivit sursei, cu toate că există o mare cantitate de fotografii și înregistrări video ce confirmă informațiile autorităților ucrainene despre detonarea centralei hidroelectrice Kahovka de către armata rusă, inițial mass-media rusă a încercat să asigure că „totul este liniștit și calm la Nova Kahovka”, iar informațiile despre detonare sunt „absurdități”.

Ulterior, când nu a mai fost posibil să ascundă faptul catastrofei, mass-media pro-Kremlin a răspândit mai multe teorii despre distrugerea centralei – de la faptul că „barajul s-a distrus singur”, până la afirmații despre „rachetele ucrainene care bombardează Centrala Hidroelectrică Kahovka”.

Fake 1: „Ucraina a distrus Centrala Hidroelectrică Kahovka. Atacul asupra centralei a fost efectuat de forțele ucrainene folosind rachetele de tip Oliha”.

Fapt: Ucraina nu și-a distrus propriile centrale hidroelectrice, punând în pericol viața a sute de mii de ucraineni și provocând o catastrofă pe propriul teritoriu. Centrala Hidroelectrică Kahovka se află sub ocupație rusă din 2022 – este armata Rusiei care are acces la acest obiect strategic și controlează complet ceea ce se întâmplă în stație, precizează Stopfake.org.

CITIȚI MAI MULTE AICI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *