Zuckerberg se temea de utilizatorii conservatori ai Facebook, așa că aceștia au primit un tratament special

Foști angajați ai Facebook susțin că politica platformei ar fi conținut inechități în ceea ce-i privește pe utilizatorii democrați și cei conservatori – aceștia din urmă primind tratament special.

La sfârșitul săptămânii trecute, BuzzFeed News a publicat un material în care este descrisă implicarea lui Mark Zuckerberg, CEO-ul companiei, în deciziile de politică internă. De multe ori, acesta a decis încălcarea politicilor adoptate anterior pentru a preveni adoptarea unor măsuri ce vizau personaje prolifice de dreapta, precum Alex Jones, informează Mashable.

Cum a fost influențat conținutul politic de frica reacției conservatorilor

În mod special, articolul amintit anterior susține că Facebook a introdus conținut politic – precum postări  ale comentatorului politic de dreapta Ben Shapiro – în feed-ul utilizatorilor, în ciuda faptului că conținutul politic nu trebuia niciodată să fie eligibil pentru secțiunea „Recomandări în feed” de pe Facebook.

Conform surselor cu care BuzzFeed a stat de vorbă, compania a oferit, în luna august, explicații echipei ce se ocupă de politicile companiei.

„O scădere notabilă a distribuției pentru acești producători (prin statistici privind traficul pentru recomandări) va duce probabil la escaladări de profil înalt care ar putea include acuzații de shadow-banning și/sau părtinire a FB împotriva anumitor entități politice în timpul ciclului electoral din SUA 2020”, se arată într-un mesaj pe Facebook postat pe sistemul intern al companiei și furnizat către BuzzFeed.

Dezechilibrarea balanței

Mai mult decât atât, Facebook ar fi dezavantajat paginile aflate la polul politic opus, în timp ce conținutul conservator a avut parte de creșteri semnificative. Multe publicații cu afinități de stânga, precum Mother Jones, au raportat anterior scăderi de trafic pe Facebook, în timp ce CrowdTangle, instrumentul propriu de analiză deținut de Facebook, a subliniat frecvent modul în care compania de socializare a favorizat paginile conservatoare și conținutul de dreapta.

În mijlocul acestor acțiuni ar fi vicepreședintele Facebook al Politicii Publice Globale, Joel Kaplan, un apropiat al lui Zuckerberg. Anchetele anterioare au constatat că echipa pe care acesta o supraveghează a eliminat din sancțiunile pentru dezinformare și alte astfel de acțiuni ale paginilor de dreapta.

Kaplan este un fost membru al personalului republican și lobby-ist care a părăsit scena politică pentru un post în cadrul Facebook, în 2011. Acesta a devenit oarecum cunoscut în 2018, când s-a prezentat pe Capitol Hill în sprijinul audierii la Congres a judecătorului Curții Supreme, Brett Kavanaugh.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *