Zeci de jurnaliști ar fi fost mituiți de președintele Hondurasului, în schimbul unor articole favorabile
În Honduras, președintele ar fi mituit zeci de jurnaliști pentru a scrie articole favorabile despre el și guvernul său. Însă plata ar fi fost făcută chiar din bugetul public, semn că-n Honduras, cetățenii sunt de două ori înșelați.
Un rechizitoriu dezvăluit zilele acestea arată magnitudinea eforturilor statului din America Centrală de a obține control asupra presei locale, prin intermediul banilor. Acuzațiile prezentate în acest caz arată că Administrația Prezidențială ar fi direcționat aproximativ cinci milioane de dolari către jurnaliști și elite politice, prin intermediul unor companii de acoperire, informează VICE.
Schema ar fi început în 2014, odată cu începerea primului mandat al lui Juan Orlando Hernández, și ar fi implicat-o pe sora acestuia, Hilda Hernández, numită ministru al strategiei și comunicării. Din funcția de ministru, Hilda, care între timp a decedat, era însărcinată cu imaginea guvernului lui Hernández.
Însă familia apropiată a președintelui și-a folosit influența inclusiv pentru a angaja o firmă de fațadă, prin intermediul căreia au fost făcute tot felul de achiziții extravagante (cum ar fi plantații de palmieri în Africa sau plăți ipotecare) din bani publici.
77 de jurnaliști, mituiți
În schimbul a ceea ce procurorii susțin că ar fi însemnat conturarea unei imagini favorabile a liderului de la Tegucigalpa, 77 de jurnaliști au primit plăți lunare de la apropiații lui Hernández. În schemă ar fi fost implicați oameni cunoscuți din presă, gazde de televiziune și radio, dar și redactori și productători, ale căror plăți ar fi variat între 600 și 4000 de dolari, sume considerate a fi mari pentru salariile din industria media din Honduras.
Procurorii nu ar fi pus sub acuzare niciunul dintre jurnaliștii care ar fi luat mită, însă reputația lor a fost zguduită după publicarea listei, săptămâna aceasta. Pe rețelele de socializare ar circula, în prezent, imagini cu fețele jurnaliștilor implicați în scandal, alături de sumele pe care le-ar fi primit.
Când banii nu funcționează, e folosită violența
Honduras nu are cea mai bună reputație pe plan internațional. Scandalurile de corupție, diferențele majore dintre păturile sociale, problema traficului de droguri sunt doar câteva dintre bulinele negre pe care Honduras le-a primit de-a lungul timpului. Vă puteți imagina că, astfel, nici protejarea drepturilor presei nu a fost o prioritate pentru Guvernul de la Tegucigalpa.
Honduras se află pe locul 148 în ceea ce privește libertatea presei, conform World Press Freedom Index al Reporters without Borders. Organizația pentru protejarea drepturilor lucrătorilor în media scrie că „președintele Juan Orlando Hernández, care a obținut un al doilea mandat în 2017, a intensificat controlul asupra știrilor și informațiilor și a luat o serie de inițiative pentru a reduce la tăcere pe cei mai sinceri jurnaliști. Forțele de securitate, în special poliția militară și armata, sunt responsabile pentru majoritatea abuzurilor și violenței împotriva personalului media. Situația presei s-a înrăutățit constant de mai bine de un deceniu, încă de la lovitura de stat din 2009”.
Din 2001 și până în prezent, cel puțin 86 de jurnaliști au fost uciși în Honduras și mult mai mulți au fost subiectul presiunilor. Când banii nu funcționează, regimul lui Hernández trece la amenințări și chiar la represalii.
Articole asemănătoare
BBC, Reuters, AFP și alte instituții internaționale de presă fac apel la solidaritate cu jurnaliștii din Gaza
Truth, platforma de socializare a lui Donald Trump, s-a lansat la pachet cu o mulțime de probleme
Consiliul de Supraveghere al Meta va începe să examineze cazurile mai rapid
Curtea Supremă a decis incriminarea celor care deschid conturi pe social media cu identitatea altei persoane
Facebook analizează dezinformarea anti-vaccin: grupuri mici sunt responsabile de 50% din comentariile conspiraționiste