YouTube va introduce măsuri care să limiteze distribuirea dezinformării în afara platformei sale

YouTube a anunțat că va lua măsuri pentru a combate dezinformarea și teoriile consipraționiste care circulă pe platforma sa și care sunt distribuite în alte locuri. Printre viitoarele măsuri se număra limitarea distribuirii acelor videoclipuri pe alte platforme și îmbunătățirea sistemului de keywords pe care îl folosește pentru a identifica și elimina clipurile care conțin elemente de dezinformare.

Gigantul american vrea ca videoclipurile care împrăștie teorii ale conspirației sau fake news să fie mult mai greu distribuite în afara platformei sale. Protocol relatează că multe dintre comunitățile care aderă la un narativ alimentat de dezinformare au ca sursă centrală videoclipurile de pe YouTube. Cu cât aceste videoclipuri sunt distribuite pe alte platforme, cu atât acestea devin tot mai vizualizate și ajung să fie considerate surse credibile de informare.

YouTube vrea să schimbe acest lucru și lucrează să actualizeze sistemul actual de cuvinte-cheie (keywords) astfel încât acesta să cuprindă mai multe cuvinte și mai multe limbi. Compania a anunțat că va lucra și cu ONG-uri care să le ofere o perspectivă mai bună asupra diferitelor mijloace prin care aceste videoclipuri ajung să dezinformeze. Chiar dacă e tardivă această schimbare, decizia YouTube de a integra și alte limbi decât engleza e un pas în direcția cea bună.

Ne întrebăm dacă împiedicarea distribuirii [videoclipurilor] ar putea merge prea departe în limitarea libertăților utilizatorului. Sistemele noastre reduc conținutul considerat riscant în recomandări, dar partajarea unui link este o alegere activă pe care o poate face o persoană; diferită de o acțiune pasivă, cum ar fi vizionarea unui videoclip recomandat”, a declarat YouTube în postarea de pe blogul companiei.

Protocol mai spune că YouTube se gândește să anuleze linkurile către videoclipuri care au fost deja eliminate pe YouTube, dar care au fost deja distribuite pe alte platforme.

Faptul că YouTube se gândește la interzicerea oricărei metode de distribuire a unor astfel de videoclipuri arată că situația este destul de gravă, mai ales că algoritmul YouTube funcționează pe aceleași principii ca al Facebook și Instagram, dacă nu chiar mai rău. Practic, dacă ajungi să vizionezi un videoclip care doar menționează o teorie a conspirației (să luam una populară zilele astea ”vaccinul îți pune viața în pericol”) sistemul de recomandare al YouTube îți va livra videoclipuri din aceeași arie și încet-încet ajungi în colțuri limitrofe ale platformei unde mișună tot felul de bazaconii.