YouTube închide contul unui politician din Hong Kong sprijinit de Beijing

John Lee, candidatul susținut de guvernul chinez pentru conducerea orașului Hong Kong, a fost sancționat de platforma de video-share a Google, dar și de Facebook. Giganții tech au declarat că au făcut asta pentru a respecta un pachet de sancțiuni impus de SUA.

John Lee se află în acest moment în campanie electorală și este candidatul sprijinit de Beijing pentru că este un susținător al proiectului de lege denumit ”Legea extrădării” care, în esență, oferă Chinei posibilitatea de a aresta disidenții și vocile pro-vestice și democratice din Honk Kong. Pachetul de legi a declanșat proteste masive în oraș, iar John Lee a fost sancționat de SUA în 2020 pentru rolul său în limitarea libertăților politice, conform Bloomberg.

Cum au ajuns YouTube și Facebook în această discuție?

În mod ciudat, Google și Meta (prin intermediul serviciilor lor) au ajuns să fie implicate în aceste evenimente. Deși marile companii nu se sfiesc să cenzureze personalități publice sau politicieni care au discurs controversat sau unul care pur și simplu incită la ură sau violență (vezi Donald Trump), e destul de rar ca politicienii să fie cenzurați în timpul campaniilor electorale.

Cu toate astea, contul politicianului din Hong Kong -Johnlee2022- a fost suspendat de YouTube, compania invocând sancțiunile impuse de Washington oficialilor care ar fi fost implicați în reprimarea revoltelor izbucnite în 2019.

Facebook s-a alăturat și ea acestor sancțiuni și a anunțat că îl împiedică pe Lee să folosească serviciile sale de plăți, spunând, în mod similar, că trebuie să respecte legislația americană.

În cazul în care identificăm conturi menținute de sau în numele unor persoane aflate pe lista de persoane desemnate special de către guvernul SUA, avem obligația legală de a lua anumite măsuri„, a precizat compania într-o declarație pentru Bloomberg.

John Lee a reacționat și s-a declarat ”dezamăgit” că aceste platforme acționează pe baza sancțiunilor SUA pe care le consideră, la rândul lor, nefondate, adăugând că acțiunile guvernului american sunt ”un act de hărțuire”. Vocile pro-Beijing din Hong Kong au sărit în sprijinul lui Lee și au denunțat restricționarea impusă de YouTube și Facebook, spunând că ambele platforme au ”ignorat în mod flagrant integritatea unor alegeri corecte și echitabile”.

Sunt echitabile și corecte aceste alegeri dacă John Lee este singurul candidat la funcția de șef al executivului din Hong Kong? Experții internaționali citați de Bloomberg sunt de părere că Beijingul a organizat această cursă, iar Lee este deja câștigător. Astfel, restricțiile impuse de cei doi giganții tech n-o să aibă nici un efect asupra rezultatului propriu-zis al alegerilor.

Totuși, implicarea Google și Meta într-o campanie electorală în desfășurare este de notat, chiar și luând în considerare argumentul că au făcut-o pentru a respecta legislația americană. Apropierea giganților tech de legile Departamentului de Stat (care se ocupă cu politicile externe ale SUA) nu este o noutate, însă ea poate explica anumite deficiențe din normele pe care aceste companii le aplică în celelalte țări de pe glob.

Dacă ne uităm la cazul Ucraina, mai toate marile companii din sectorul tech (Meta a fost chiar cea mai activă) au impus sancțiuni Rusiei tocmai pentru că discursul și climatul politic din SUA a fost favorabil unor astfel de măsuri. În schimb, dacă schimbăm registrul și privim evenimentele din Myanmar, Etiopia sau chiar Palestina, acțiunile giganților tech sunt minimale sau inexistente pentru că Departamentul de Stat nu se pronunță public sau suficient de vizibil cu privire la aceste zone.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *