X, anchetată oficial de UE pentru nerespectarea reglementărilor DSA
X, fosta Twitter, se află sub o anchetă oficială a Comisiei Europene, după ce autoritățile au decis să verifice dacă platforma de social media a încălcat regulile DSA (legea privind serviciile digitale) referitoare, printre altele, la combaterea conținutului ilegal și a dezinformării.
Pachetul de legi DSA a intrat în vigoare în această vară, iar de atunci X a fost în centrul mai multor critici și avertismente din partea oficialilor europeni. Cea mai serioasă dintre ele este cea de la începutul lunii octombrie, când Uniunea Europeană i-a cerut platformei X detalii despre măsurile de combatere a dezinformării din jurul războiului dintre Israel și Hamas.
La vremea respectivă, X a primit un termen generos – până la finalul lunii – pentru a oferi informațiile cerute de autorități și să prezente protocolul platformei pentru situațiile de criză.
Investigația Comisiei Europene s-a extins și a început să cuprindă reglementări din DSA. Acestea țin de combaterea dezinformării, conținutului ilegal, dar și anumite norme de transparență și suspiciuni de design înșelător.
„Pe baza investigației preliminare efectuate până în prezent, inclusiv pe baza unei analize a raportului de evaluare a riscurilor prezentat de X în septembrie, a raportului de transparență al X publicat la 3 noiembrie și a răspunsurilor X la o cerere oficială de informații, care, printre altele, se referea la difuzarea de conținut ilegal în contextul atacurilor teroriste ale Hamas împotriva Israelului, Comisia a decis să deschidă o procedură oficială de încălcare a dreptului comunitar împotriva X în temeiul legii privind serviciile digitale”, a afirmat CE în declarația de presă.
Potrivit Comisiei, ancheta UE asupra X se concentrează pe următoarele aspecte:
- Respectarea obligațiilor DSA referitoare la combaterea diseminării conținutului ilegal în UE, în special în ceea ce privește evaluarea riscurilor și măsurile de atenuare adoptate de X pentru a combate diseminarea conținutului ilegal în UE
- Eficacitatea măsurilor luate pentru a combate manipularea informațiilor pe platformă, în special eficacitatea așa-numitului sistem de „Community Notes” al X în UE și eficacitatea politicilor conexe de atenuare a riscurilor la adresa discursului civic și a proceselor electorale.
- Măsurile luate de X pentru a spori transparența platformei sale. Investigația se referă la suspiciuni privind deficiențele în ceea ce privește accesul cercetătorilor la datele accesibile publicului.
- Un presupus design înșelător al interfeței cu utilizatorul, în special în ceea ce privește bifele de verificare legate de anumite produse de abonament.
Ancheta este de-abia în primele sale faze, deci va dura ceva până când autoritățile europene să prezinte concluziile, însă întregul demers e foarte important. Pe lângă faptul că X va trebui să dea socoteală cu privire la măsurile tot mai laxe de moderare impuse de Musk, UE ar putea schimba modul în care funcționează platforma.
Punctul referitor la ”Community Notes” (sistemul improvizat propus de Musk să înlocuiască moderarea profesionistă) este fascinant. Dacă Uniunea ajunge la concluzia că opinia majorității nu poate ține locul moderării de conținut așa cum fac alte platforme, atunci funcția ar trebui schimbată.
Implicațiile acestei anchete sunt cât se poate de importante, iar Musk va trebui, de-acum, să ține în fața unei Comisii Europene, care – până acum – nu s-a sfiit să amendeze și supună reglementărilor companiile Big Tech, fie că vorbim de Meta, Google sau Apple.
Articole asemănătoare
Schimbarea de regim din Afganistan afectează și jurnalistele străine. Corespondentul CNN Clarissa Ward, în chador
Platforma Google News, interzisă în Rusia
Procurorul general al Arabiei Saudite: Moartea lui Khashoggi a fost plănuită
Criza energetică: Care consolă de gaming consumă cel mai mult curent?
Misiune aproape imposibilă pentru șeful TikTok: convingerea SUA privind siguranța aplicației