Facebook, metodă inedită de a lupta cu știrile false din India

Fenomenul ”fake news” a atins cote îngrijorătoare în India, după ce au fost distribuite pe Whatsapp mai multe informații prin care oameni nevinovați erau acuzați de crime precum traficul de persoane.

Aceste știri au creat atâta violență în zonele rurale ale Indiei încât guvernul a făcut presiuni pe compania Facebook pentru a lua atitudine. Washington Post informează că cinci persoane, acuzate de trafic de copii, au murit. Ce soluție a găsit gigantul american? A început o campanie de informare în cele mai mari ziare indiene, întrucât populația din această zonă reprezintă o treime din numărul persoanelor analfabete din lume, conform Gizmodoo.com.

În mare parte, sfaturile sunt generale: ”verificați informația”, ”consultați alte surse”, ”puteți bloca numerele sau părăsi grupurile care vă deranjează”, ”știrile false devin des virale – nu contează de câte ori primiți informația, asta nu o face reală”.

Mesajul din josul paginii afirmă: ”Pentru a lupta cu știrile false, trebuie să lucrăm împreună – companii, Guvernul și grupuri comunitare. Dacă vedeți ceva ce nu este adevărat, informați oamenii și ajutați la oprirea distribuirii.”

Ulterior, un oficial Whatsapp a declarat că acesta este doar primul pas pentru a împiedica știrile false să prindă proporții uriașe. În prezent, campania poate fi găsită în 30 de ziare din India, valabilă în șapte limbi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *