Peste cinci mii de plângeri depuse de români privind încălcarea GDPR, în 2020

În decursul anului trecut, Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP) a înregistrat 5082 de plângeri cu privire la încălcarea regulamentului GDPR.

Printre motivele ce au dus la formularea plângerilor se numără încălcarea drepturilor prevăzute de General Data Protection Regulation, cu precădere dreptul de informare și acces laa datele proprii, precum și acela de a fi uitat, conform Startupcafe.ro.

Alte situații pentru care românii au apelat la ANSPDCP sunt: dezvăluirea datelor cu caracter personal fără consimțământul persoanelor vizate, prelucrarea imaginilor prin intermediul sistemelor de supraveghere video, primirea de mesaje comerciale nesolicitate, dar și raportarea de date personale la Biroul de Credit.

Totuși, doar 6% din sesizările formulate de români au dus la investigații. Mai precis, din cele 5082 plângeri, autoritatea pentru protecția datelor a deschis doar 296 de investigații.

ANSPDCP a aplicat, în decursul anului trecut, 29 de amenzi, ca urmare a plângerilor formulate. Cuantumul acestora se ridică la 892.115 lei, aproximativ 180.000. Au mai fost emise și 64 de avertismente și 65 de măsuri corective.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *