WhatsApp încearcă să combată știrile false printr-o nouă funcție

WhatsApp, aplicație deținută de Facebook, se chinuie de mai mult timă să rezolve problema fenomenului fake news, propagat intens prin intermediul serviciului de mesagerie – mai ales în țări precum India sau Congo.

De data aceasta, aplicația de mesagerie criptată end-to-end ar fi implementat o funcție ce permite căutarea imaginilor dintr-o conversație direct. Se speră ca în acest fel, oamenii să verifice informațiile primite în masă, conform TechCrunch.

Raportul realizat de WABetaInfo a constatat că versiunea, deocamdată Beta, de Android va utiliza API-urile Google pentru a compara imaginea selectată cu imagini similare și va afișa rezultatul într-un browser. Motivul pentru care este necesară încărcării pozei în Google Images este că WhatsApp nu poate citi conținutul criptat în chat – pentru al compara cu alte imagini.

Cu toate astea, reușita funcției nu este garantată – uneori nu se poate determina prin căutarea pozei originale dacă fotografia este reală sau nu – și ar putea fi necesară o căutare mai amănunțită: citirea meta-datelor sau răsfoirea site-urilor de fact-checking.