Washington Post pune capăt susținerii prezidențiale din cauza lui Bezos. Jurnaliștii sunt nemulțumiți
În media americană, susținerile exprimate de publicații pentru un candidat la președinție în favoarea altuia sunt o tradiție. Ele reflectă importanța poziției editoriale pentru publicațiile americane, spre deosebire de presa din România, unde tendința este ca grupurile editoriale să evite să își declare preferințele.
Cu toate acestea, moștenirea aprobărilor ar putea lua sfârșit, deoarece miliardarul Jeff Bezos, care este și proprietarul reputatului The Washington Post, a interzis echipei editoriale să își declare sprijinul pentru candidatul democraților, vicepreședintele Kamala Harris.
Într-un articol publicat vineri pe site-ul The Post, editorul și directorul executiv William Lewis a descris decizia drept o întoarcere la rădăcinile ziarului de a nu acorda susținere, punând capăt unei tradiții de 36 de ani. Lewis a argumentat decizia ca fiind o „declarație în sprijinul capacității cititorilor noștri de a se hotărî singuri”, însă The Washington Post însuși (jurnaliștii și alți lucrători media, nu consiliul de administrație) și mulți dintre cititorii săi au crezut că motivația reală a acestei decizii este mult mai simplă decât o scânteie de echidistanță care pare că a cuprins directorii publicației chiar cu 11 zile înainte de alegeri.
Motivul este simplu – și, ca majoritatea lucrurilor, este vorba despre bani.
După cum explică însuși The Washington Post atât într-un editorial, cât și într-un video pe TikTok, Jeff Bezos se teme că, dacă Trump câștigă, se va răzbuna pe toți miliardarii și întreprinderile lor care nu l-au susținut.
Acest lucru poate fi adevărat sau nu, dar o întâlnire între directorii companiei aerospațiale a lui Bezos și Donald Trump în aceeași zi în care The Post a renunțat în ultimul moment la susținerea (planificată) a lui Harris a ridicat suspiciuni suplimentare.
Jeff Bezos continuă să-și apere decizia
Într-un articol publicat în propriul său ziar, Jeff Bezos își apără decizia susținând că oamenii și-au pierdut încrederea în media americană tradițională.
El a adăugat: „Aprobările prezidențiale nu fac nimic pentru a înclina balanța unei alegeri. Niciun alegător nehotărât din Pennsylvania nu va spune: «Merg cu sprijinul ziarului A». Niciunul. Ceea ce fac de fapt aprobările prezidențiale este să creeze o percepție de părtinire. O percepție de non-independență. Încetarea acestora este o decizie de principiu și este cea corectă.”
În ceea ce privește acuzațiile conform cărora decizia a fost mai degrabă orientată spre afaceri, în numele binelui presei, Bezos le-a negat.
„Aș dori, de asemenea, să fie clar că nici un quid pro quo de orice fel este la lucru aici. Nici campania, nici candidatul nu au fost consultați sau informați la niciun nivel sau în niciun fel cu privire la această decizie. A fost luată în întregime pe plan intern (…) Dar adevărul este că nu am știut despre întâlnire în prealabil”, a spus el, referindu-se la întâlnirea dintre directorii companiei sale aerospațiale și Trump.
Indignare în redacția The Washington Post
La câteva ore după ce decizia a fost făcută publică, o serie de angajați ai Washington Post au criticat hotărârea consiliului, unii chiar renunțând la posturile lor în semn de protest.
Membrii comitetului editorial David Hoffman și Molly Roberts au demisionat. Hoffmann, care tocmai a primit săptămâna trecută Premiul Pulitzer, a scris în scrisoarea sa de demisie: „Cred că ne confruntăm cu o amenințare foarte reală de autocrație în candidatura lui Donald Trump. Mi se pare de nesuportat și de neconceput că ne-am pierdut vocea în acest moment periculos”.
Roberts a declarat că demisionează „deoarece imperativul de a o susține pe Kamala Harris în detrimentul lui Donald Trump este cât se poate de clar din punct de vedere moral”.
Bob Woodward și Carl Bernstein, care au făcut istorie în calitate de jurnaliști de investigație, au descris decizia ca ignorând „dovezile copleșitoare din articolele Washington Post privind amenințarea pe care Donald Trump o reprezintă pentru democrație”.
„Sub proprietatea lui Jeff Bezos, operațiunea de știri a Washington Post și-a folosit resursele abundente pentru a investiga riguros pericolul și daunele pe care o a doua președinție Trump le-ar putea provoca viitorului democrației americane, iar acest lucru face ca această decizie să fie și mai surprinzătoare și dezamăgitoare, mai ales atât de târziu în procesul electoral”, au adăugat ei.
The Washington Post Guild, care reprezintă angajații redacției, a emis, de asemenea, o declarație în care se declară „îngrijorată de faptul că conducerea a interferat cu activitatea membrilor noștri din secția Editorial”, a căror sarcină este „să împărtășească opinii cu privire la știrile care afectează societatea și cultura noastră și să susțină candidații pentru a ajuta cititorii să se orienteze”.
200.000 de abonați mai puțin
Desigur, decizia a ajuns și la urechile și ochii cititorilor. Și, așa cum era de așteptat, mulți dintre ei au fost nemulțumiți de decizie.
Ca urmare, mai mult de 200.000 de persoane și-au anulat abonamentele digitale la Washington Post, potrivit NPR. Publicația a precizat că numărul reprezintă „aproximativ 8% din tirajul plătit al ziarului de 2,5 milioane de abonați, care include și presa scrisă”.
Pe măsură ce tot mai multe celebrități au anunțat că își anulează abonamentele, precum scriitorul Stephen King și actorul Jeffrey Wright, mulți cititori ar putea fi înclinați să facă același lucru.
1 Comentariu
Articole asemănătoare
Influencerii Chinei și cum încearcă aceștia să schimbe realitatea din Xinjiang
Rusia a desfășurat sute de atacuri cibernetice împotriva Ucrainei pentru a-și susține acțiunile militare
Un cambodgian a fost arestat în Thailanda pentru răspândire de știri false
Jurnalist BBC, „arestat, bătut și lovit” de poliția chineză în timpul protestelor din Shanghai
Facebook pare că a și uitat toate scandalurile în care a fost implicată