Vrăjitoarele de pe social media au reinventat magia: de la ședințele private de spiritism, la video-uri pe YouTube
Lumea se schimbă constant și fiecare domeniu de activitate este supus, într-o anumită măsură, modernizării. Acest lucru presupune acceptarea și folosirea din ce în ce mai accentuată a mijloacelor tehnologice moderne, în special a internetului și a dispozitivelor care permit accesarea acestuia. Astfel, nu este de mirare că pe internet și-au făcut apariția și persoane care se ocupă cu vrăjitoria sau tehnicile de prezicere prin interpretarea semnelor Universului, precum ghicitul în cafea sau în diferite tipuri de cărți.
Migrația vrăjitoriei în online
O simplă căutare pe Google a construcției ,,vrajitoare online” oferă aproape 200.000 de rezultate, iar cele de pe primele pagini sunt concludente. Printre primele rezultate pot fi găsite site-uri care ar trebui să servească drept comunități online în care se grupează membrii acestei bresle, precum vrajitoareledinromania.ro. Aici există secțiuni precum ,,Vrajitoarea zilei”, ,,Lista vrajitoarelor”, dar și secțiunea denumită ,,Inscriere”. Totuși, printre primele site-uri menționate în urma căutarii sunt și cele prin care anumite vrăjitoare își promovează serviciile, lăsându-și numărul de telefon sau alte date de contact.
Un astfel de exemplu îl reprezintă vrajitoarea-elena.com, site creat pentru promovarea unei afaceri, ce servește drept portofoliu personal pentru vrajitoarea Elena. Accesând secțiunea ,,Servicii”, cei interesați pot afla că Elena deține aptitudini în mai multe domenii oculte și este capabilă să presteze servicii diferite, stăpânind magia albă, numerologia, dezlegările și ghicitul în cărți Tarot. Despre aceste cărți, ea afirmă că ,,Tarotul poate iti arata viitorul, poate nu! Poate iti da un sfat, poate nu!” Ar trebui menționat faptul că, într-un sistem de posibilități binar, operația ,,sau” nu oferă nicio informație. Oricum, modul în care vrăjitoarea este prezentată pe prima pagină a site-ului este componenta care ar trebui să atragă atenția curioșilor:
,,Vrăjitoarea Elena Cea mai puternică vrăjitoare de magie albă, venită recent din Ţara Sfântă în România, cu harul şi puterile ei rezolvă cazurile foarte dificile ale oamenilor şi care nu suferă nicio amânare. […] Rezolvă orice caz, chiar şi de la mare distanţă, telefonic sau personal. Ajută în dezlegarea farmecelor, a blestemelor şi a cununiilor legate, aduce spor în case, aduce reuşite la examene şi pentru firme, împreunează persoane despărţite, famiili dezbinate, videcă alcoolismul, viciile drogurilor, impotenţa.”
Platforma pe care ia amploare vrăjitoria
Majoritatea vrăjitoarelor preferă să se folosească de noile posibilități oferite de mediul online în privința amplitudinii publicitare, fără a presta o parte dintre servicii în mod gratuit și fără a oferi mostre pentru a promova produsul final. Totuși, există și o categorie de vrăjitoare care s-au adaptat mai eficient la modul de funcțiune al afacerilor online, caracterizat de o neîncredere sporită în calitatea produselor sau serviciilor, pe care deținătorii trebuie să încerce să o diminueze, prin diferite mijloace.
O modalitate de a caștiga încrederea potențialilor clienți o reprezintă utilizarea platformei YouTube, variantă la care din ce în ce mai multe vrăjitoare încep să recurgă. De fapt, PeROL a publicat un articol în care analizează meseria de vrăjitoare, abordând și un interviu Euronews, urcat pe YouTube, în care niște vrăjitoare din România pretind că pot face farmece europarlamentarilor, pentru a-i determina să rămână cinstiți.
Vrăjitoarele pe YouTube
În orice caz, există și vrăjitoare care folosesc această platformă într-un mod intensiv și care, din câte se pare, trag foloasele de pe urma activității lor zilnice. Spre exemplu, canalul YouTube numit nati asia, poasteză, în medie, 10 videoclipuri de maximum 10 minute pe zi, ceea ce a făcut posibilă atingerea unor cifre impresionante: la data de 3 februarie 2020, la trei ani după înființarea acestuia, canalul se bucură de aproape 75.000 de abonați și de un total al vizualizărilor de aproape 27 de milioane. Tipul de conținut variază, însă în centru sunt mereu practici esoterice: ghicit în ceai, în cafea și în cărți, ritualuri oculte de curtare și îmbogățire etc. În descrierea canalului, vrăjitoarea menționează că ,,Acest canal este informativ” și lasă niște date de contact. Putem presupune că expunerea de care se bucură prin intermediul platformei contribuie la bunăstarea afacerii sale.
Alte canale YouTube care țintesc această nișă, ca Lia, au asociate conturi de Patreon, o platformă pe bază de abonemente plătite, prin care creatorii de conținut pot fi susținuți financiar de către fanii lor, având posibilitatea să seteze ei înșiși prețul și beneficiile diferitelor abonamente. De asemenea, există și canale care utilizează funcția de live stream a platformei, comunicând în timp real cu urmăritorii și oferind, contra cost, preziceri personalizate.
Publicul vrăjitoriei din online
Publicul la care ajunge acest nou tip de vrăjitorie digitală este unul eterogen, compus din patru categorii, divizate și denumite, în mod arbitrar, de către mine: curioșii, adepții sinceri, falșii adepți și scepticii înflăcărați.
Prima categorie, cea a curioșilor, este alcătuită din persoanele care sunt atrase de inovația adusă în sfera vrăjitoriei și găsesc interesantă inițiativa de a defășura practici oculte pe internet, însă nu sunt interesați să plătească pentru ședințe personale. Despre aceștia nu pot afirma dacă se numără sau nu printre credincioși.
Următorii, adepții sinceri, sunt persoanele care cred cu adevărat în practicile și întreprinse de vrăjitoarele de pe internet. Aceștia doresc să afle mai multe despre ritualurile respective, iar unii dintre ei ar fi dispuși să plătească pentru ședințe personale.
Falșii adepți reprezintă persoanele care nu cred nimic din ceea ce pretind vrăjitoarele că pot realiza, dar se prefac a fi credincioși, pentru a afirma absurdități sau a pune întrebări aberante. Această identitate online este preferată de către cei care vor să se folosească de fenomenul de trolling.
Ultima categorie, aceea a scepticilor înflăcărați, este compusă din persoanele care nu cred și nu sunt de acord cu principiile supranaturale și efectul activităților vrăjitorești. De cele mai multe ori, îi critică, în mod explicit, atât pe practicanții, cât și pe cei interesați de acest domeniu.
Articole asemănătoare
Cum s-a văzut rasismul din Ditrău în presa internațională
Amazon le plătește cumpărătorilor până la o mie de dolari pentru produsele defecte
Boicoturile marilor companii de tehnologie sunt de scurtă durată
Pentru prima dată, industria americană a ziarelor a câștigat mai mulți bani din difuzare decât din publicitate
Facebook evaluează credibilitatea utilizatorilor pentru a combate dezinformarea din mediul online