Vloggerii ar putea fi amendaţi de CNA, prevede noua lege a audiovizualului
Noua lege a audiovizualului aduce noi standarde la care creatorii de conținut din mediul online vor trebui să se supună, dacă nu vor să plătească amenzi sau chiar să le fie închise conturile.
Vloggerii sunt pasibili de amenzi de la 2.000 la 30.000 de lei, în funcție de gravitatea faptei, dacă incită explicit la violenţă sau la ură ori pun în pericol siguranța națională, informează Paginademedia.ro.
Mai mult, CNA ar putea chiar cere închiderea contului pentru maxim un an, dacă fapta săvârșită este cu adevărat grav. Acest lucru nu este încă posibil din punct de vedere legal, dacă platforma nu răspunde solicitărilor autorităților.
Amendamentele aduse legii audiovizualului privesc și platformele online tip video, care vor fi obligate să ofere Consiliului Național al Audiovizualului date despre persoana care se află în spatele unui cont. În caz contrar, platformele precum YouTube riscă amenzi și de 30.000 de lei pe zi.
„Furnizorii de platformă de partajare a materialelor video (…) au obligaţia de a comunica datele de contact ale utilizatorului respectiv într-un termen care nu depăşeşte 48 de ore, sub sancţiunea unei amenzi de până la 30.000 lei/zi de întârziere. Furnizorii de platformă de partajare a materialelor video vor informa utilizatorul în termen de 90 de zile de la intrarea în vigoare a legii cu privire la faptul că datele de contact ale acestuia vor fi puse la dispoziţia Consiliului”, se arată în noua Lege a audiovizualului, publicată deja în Monitorul Oficial.
Noul cadru legal oferă CNA posibilitatea să ceară:
- eliminarea conținutului toxic, afișarea unui avertisment sau blocrea contului;
- înlăturarea, dezactivarea sau restricționarea accesului la o platformă de partajare a materialelor video;
- eliminarea unui nume de domeniu a unei platforme de video-sharing din registrele operatorilor care alocă nume de domenii.
Mai mult, CNA poate colabora și cu alte instituții, precum Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Informatică — ICI Bucureşti (care alocă domenii .ro), pentru a identifica creatorul de conținut.
Articole asemănătoare
ChatGPT ar putea deschide ușa pentru noi campanii de dezinformare. Amenințările și dificultățile inteligenței artificiale
Omenirea a trecut pragul de cinci miliarde de utilizatori pe rețelele sociale
Cum ar putea inteligența artificială să pună capăt subtitrărilor
Editiadedimineata: O specie de delfini rari, din nou observată în zona Hong Kong
Simona Halep, eliminată de la US Open. Reacții efervescente în presa internațională