Jurnalista Maria Ressa, câștigătoare a Premiului Nobel, ar putea fi condamnată la închisoare

Jurnalista Maria Ressa, care împarte un Premiu Nobel pentru Pace împreună cu jurnalistul rus Dmitri Muratov, ar putea să fie condamnată la mulți ani de închisoare pentru calomnie cibernetică.

Laureata Premiului Nobel a pierdut apelul împotriva acuzației, la doar două săptămâni după ce site-ul său a primit ordin să își înceteze activitatea întrucât ar încălca o interdicție constituțională privind proprietatea străină. Maria Ressa a fost eliberată pe cauțiune și riscă până la șase ani de închisoare, scrie The Guardian.

Cu toate astea, ea și fostul său coleg Rey Santos Jr „se vor folosi de toate căile de atac pe care le au la dispoziție” pentru a lupta cu decizia instanței, care „slăbește capacitatea jurnaliștilor de a trage puterea la răspundere”. 

„Ceea ce este în ultimă instanță în joc este democrația noastră, a cărei forță se bazează pe o presă care nu este amenințată de stat și nici intimidată de forțele care vor să reducă la tăcere vocile critice”, a declarat publicația Rappler, fondată de Ressa.

Jurnalista Maria Ressa este o voce critică constantă împotriva regimului lui Rodrigo Duterte și a războiului împotriva drogurilor pe care l-a declanșat în 2016, însă plecarea acestuia de la putere a fost privită în Filipine drept o ocazie ca situația să se îmbunătățească sub conducerea succesorului lui Duterte, Ferdinand Marcos Jr.

Cu toate acestea, viitorul companiei și al Mariei Ressa sub președinția lui Marcos Jr. este incert, deoarece opiniile sale privind libertatea presei nu au fost încă cunoscute.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *