UPDATE „Doamna premier m-a rugat să îl reacreditez” / Tudorel Toader s-a ținut de cuvânt: a refuzat reacreditarea unui jurnalist celebru
UPDATE 14:03 Contactat de Hotnews, Tudorel Toader a afirmat despre Ovidiu Oanță că „Îi voi reda acreditarea atunci când va respecta regulile de conduită, așa cum scrie în documentul de acreditare”, fără a preciza regulile încălcate și modul în care acestea n-au fost respectate.
Ulterior, a anunțat că premierul l-a rugat să îi redea acreditarea jurnalistului de la ProTV.
_____________________________________
După ce ministrul Justiției i-a amenințat pe jurnaliștii acreditați la Minister că nu le va mai accepta solicitările de acreditare, pentru a-i face pe aceștia să nu mai insiste să pună întrebări după conferința de presă, Tudorel Toader pare că s-a ținut de cuvânt.
Ovidiu Oanță a făcut public în decursul zilei de vineri că cererea sa de reacreditare a fost respinsă. Motivația oficială a Ministerului Justiție este încălcarea art. 18 alin. 3 din Legea nr. 544/2001 privind liberul acces la informațiile publice.
Aliniatul citat în mail-ul trimis jurnalistului ProTV spune că ”Autoritatile publice pot refuza acordarea acreditarii sau pot retrage acreditarea unui ziarist numai pentru fapte care impiedica desfasurarea normala a activitatii autoritatii publice si care nu privesc opiniile exprimate in presa de respectivul ziarist, in conditiile si in limitele legii”.
Cu toate astea, pare mai mult un artificiu găsit de către Minister pentru a justifica gestul: legea spune explicit că retragerea sau refuzul acreditării se poate face numai dacă acesta perturbă activitatea. O conferință de presă, făcută explicit pentru a comunica jurnaliștilor niște informații și pentru ca aceștia să aibă ocazia să discute cu demnitarul contravine puțin cu ideea de ”împiedicare a desfășurării activității autorității publice”.
Anunțul a fost făcut pe pagina de Facebook a lui Ovidiu Oanță, textul fiind însoțit și de mail-ul de la Biroul de Presă al Ministerului Justiției, precum și de poze cu legitimațiile jurnalistului.
Amintim faptul că Tudorel Toader a afirmat pe 4 martie, cu ocazia prezentării raportului de activitate pe doi ani, că va fi strict în ceea ce privește solicitările de reacreditare, invocând și un ”protocol” care le interzice jurnaliștilor să adreseze întrebări la finalul conferinței. Declarațiile ministrului vin în contextul în care acesta a ignorat întrebările tuturor reporterilor prezenți, adresate la sfârșitul prezentării raportului. Citiți mai multe AICI.
Articole asemănătoare
Parlamentarii europeni solicită interzicerea folosirii programelor de recunoaștere facială
Discursurile instigatoare la ură din online au crescut cu 38% de la începutul pandemiei
Jurnalista fictivă Philomena Cunk, despre fake news: „Știrile false se întâmplau doar pe 1 aprilie”
Dispariția lui Khashoggi, repercursiuni și în mediul privat. Mai mulți directori de companii iau atitudine
Una dintre cele mai cunoscute jurnaliste din lume, Christiane Amanpour, a anunțat că are cancer