Unul dintre apropiaţii şefei TVR a fost demis după ce a schimbat ilegal grila postului din Cluj
Şeful TVR Cluj, apropiat al actualului preşedinte director-general al televiziunii publice, a fost demis din funcție după ce a făcut o serie de abuzuri, printre care și schimbarea ilegală a grilei.
Romeo Couți, aflat la conducerea TVR Cluj de 18 ani – cu o scurtă întrerupere – a fost găsit vinovat de către Comisia disciplinară pentru aprobarea unei noi grile de programe, în ciuda HCD nr. 240/15.03.2020. Legea, care „conține dispoziții imperative general valabile cu caracter obligatoriu și care sunt aplicabile tuturor structurilor din SRTv, are menirea de a da naștere unor obligații clare și precise de la care subiecții de drept nu pot deroga”, conform Newsweek.
Mai precis, la o zi după ce Televiziunea Română a aprobat grila de programe a studioului regional în cauză – luând în considerare și evoluția epidemiologică a coronavirusului din România – Consiliul Director al TVR Cluj a emis o hotărâre prin care aproba o grilă diferită de programe.
Direcția de Programe din cadrul postului public remarcă acest fapt într-un raport, unde notează: „în fapt, la o diferență de o zi, prin HCD nr. 57/16.03.2020, Comitetul Director al Studioului Teritorial Cluj a aprobat o altă grilă de programe decât cea transmisă de TVR Cluj și aprobată de Comitetul Director al SRTv în data de 15.03.2020 prin HCD 240. Conform raportului, Hotărârile Comitetului Director sunt aplicabile tuturor structurilor din SRTv”.
Împreună cu Couți, în comisia disciplinară au fost băgați toți cei care fac parte din Comitetul Director. Este vorba despre Mihaela Trinca – șef serviciu economic, administrativ, marketing, Mădălin Popa – șef serviciu Tehnic – Producție, Emilia Avram – producător executiv Știri Sport, și Aron Tovissi Antal – producător executiv al compartimentului Minorități Naționale.
Deconturi pentru deplasări inexistente
O altă problemă remarcată în timpul mandatului ajuns la ”majorat” al lui Romeo Couți a fost aceea a deconturilor ilegale.
De exemplu, pe 11 septembrie 2019, acesta a depus o cerere de decont pentru o deplasare de două zile în perioada 12-13 septembrie a aceluiași an. Acesta urma să călătorească pe ruta Oradea – Alba Iulia – Sibiu, cu scopul de a participa la „întâlniri Primăria Oradea, Alba, Sibiu”.
Însă conform datelor prezentate într-un raport de audit, situația a stat un pic diferit: pentru prima zi a deplasării nu există un raport de GPS, în timp ce în data de 13, mașina cu care s-a deplasat se afla la studioul din Cluj.
Mai mult, „pe decont a fost înscris numărul autovehiculului și foaia de parcurs în care nu figurează nici o deplasare în perioada 12-13.09.2019”. În ceea ce privește ordinul de deplasare, care ar trebui să conțină ștampile prin care să fie atestată venirea/plecarea, apar ștampilele hotelului, nu ale primăriei.
Situația s-a repetat și câteva zile mai târziu, când Couți a primit indemnizație de delegare și bani de cazare pentru o deplasare de o zi care a durat, în realitate, mult mai puțin: între orele 13.01 și 20.49.
TVR nu-l demite din funcție prima oară
În urma concluziilor comisiei disciplinare, Doina Gradea nu i-a mai prelungit mandatul lui Romeo Couți – decizie pe care a luat-o și predecesoarea sa.
Acum aproape patru ani, în martie 2017, directorul TVR de atunci, Irina Radu, a decis demiterea directorului TVR Cluj după ce mai mulți angajați au publicat o scrisoare deschisă prin care povestesc cu amănunte neregulile din timpul mandatului acestuia. Totuși, în septembrie 2017, odată cu schimbarea președintelui director-general, Couți a fost repus în funcție.
Surse citate de Newsweek susțin că, și de această dată, s-ar putea ca Romeo Couți să revină în funcție, invocând „diferite pericole care amenință studioul regional, pericol ce ar veni din partea minorității maghiare și a UDMR”.
Articole asemănătoare
Google admite că a crescut prețul pentru reclame online, fără să anunțe agenții de publicitate
X a început testarea abonamentului pentru utilizarea platformei
O jurnalistă din Rusia și-a dat foc, după ce poliția i-a percheziționat casa. „Vă rog să dați vina pe Federația Rusă”
Industria creatorilor de conținut, estimată la 250 de milioane de dolari
Dezinformarea promovată de Moscova a ajuns la 241 milioane de europeni