Uniunea Europeană anunță că are o propunere de lege privind microcipurile
Comisia Europeană va propune un proiect legislativ pentru reglementarea microcipurilor în luna februarie, având în vedere că nevoia de microcipuri a Uniunii se va dubla în următorul deceniu, relatează Reuters.
Propunerea va avea ca scop modificarea normelor privind ajutoarele de stat, consolidarea capacității de cercetare și dezvoltare a microcipurilor în cadrul blocului comunitar, dar și îmbunătățirea mijloacelor prin care statele membre trebuie să preîntâmpine o criză a cipurilor (ca penuria prin care trecere întreaga lume în acest moment).
”Cea mai mare parte a livrărilor de cipuri provine de la producători din afara Europei. Asta este o dependență și o incertitudine pe care pur și simplu nu ne-o putem permite. Până în 2030, 20% din producția mondială de microcipuri ar trebui să fie în Europa”, a declarat Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, citată de Reuters.
Anunțul este unul interesant mai ales că vine la o săptămână după ce Taiwan a promis că va acorda o subvenție de un miliard de dolari Lituaniei pentru dezvoltarea de microcipuri. Taiwan este cel mai mare exportator de microcipuri din lume, iar promisiunea a venit pe fondul scandalului diplomatic dintre Lituania și China. Guvernul de la Vilnius a decis să deschidă o ambasadă pentru Taiwan, fapt care a enervat China și a dus la un embargo împotriva statului baltic. De atunci, Lituania a beneficiat de gratitudinea Taiwanului care, acum, se cuantifică în această sumă enormă pentru dezvoltare.
Semiconductorii sunt utilizați în orice, de la smartphone-uri și computere până la mașini și aparate electrocasnice, iar importanța lor pentru economia globală este de necontestat. Momentul în care Comisia Europeană decide să facă acest anunț nu este, poate, total arbitrar. Într-un recent interviu pentru CNBC, vicepreședintele grupului pentru tehnologii performante și semiconductori de la International Data Corporation, a declarat că statul chinez este în urmă când vine vorba de microcipuri de ultimă generație, în ciuda investițiilor masive pe care le-a făcut în ultima vreme. Specialistul e de părere că guvernul de la Beijing mai are nevoie de ”încă un deceniu” până va ajunge să producă semiconductoare competitive pe piață.
Inițiativa Uniunii Europene este binevenită, mai ales dacă vrea să devină un jucător important în sectorul de producție și dezvoltare a microcipurilor.
Articole asemănătoare
Pakistan se alătură Americii în blocarea TikTok, pe motiv că platforma ar permite conținut „imoral și indecent”
AUR promite să crească salariul minim la 5000 de lei. Cine ar câștiga dacă s-ar bate partidul lui Simion cu cifrele?
Prințul Harry a contribuit la un plan de acțiune pentru combaterea dezinformării
Aplicația ChatGPT de pe iOS vine, de-acum, la pachet cu motorul de căutare Bing
Domeniile „.ro” neplătite vor fi șterse, începând de azi