Un jurnalist ucrainean înrolat în armată a fost ucis. Zelenski: „Din prima zi a războiului, a fost în prima linie”

Un jurnalist ucrainean, despre care președintele Volodimir Zelenski a spus că a „a fost în prima linie din prima zi a războiului pe scară largă”, a fost ucis în luptă. Oleksandr Makhov a realizat, ca și corespondent, materiale din zonele de război, dar și din Antartica.

Anunțul morții sale a fost făcut chiar de liderul de la Kiev, într-un video transmis miercuri seară. Despre jurnalist, care a lucrat și pentru televiziunea Dom TV, Zelenski a spus că era „printre cei mai curajoși, printre cei dintâi”, dar și că „întotdeauna a lucrat în cele mai fierbinți locuri. A încercat să aducă material adevărat, puternic”, conform EuroWeekly News.

„În 2017, a fost primul jurnalist ucrainean care a vizitat stația noastră din Antarctica. Când a venit COVID, nu i-a fost teamă. A locuit timp de două săptămâni în Sanzhary, unde ucrainenii au fost aduși din China. Din prima zi a războiului pe scară largă, el a fost pe linia frontului. Voluntar. Veteran al ATO. Războinic al brigăzii 95 de asalt”, a mai spus președintele Ucrainei.

Zelenski a anunțat că Oleksandr Makhov a murit în regiunea Harkov, în luptele de lângă Izium.

„Astăzi a murit în regiunea Harkov, în luptele de lângă Izium. Avea 36 de ani. Sincere condoleanțe rudelor și prietenilor. Anunțați-l pe fiul său, Vladislav: Rusia va purta responsabilitatea pentru această moarte. Vom obține cu siguranță victoria pentru Ucraina. Sunt sigur că acesta a fost visul lui Oleksandr. Și îl vom face să devină realitate. Veșnică amintire pentru el și pentru toți eroii noștri care și-au dat viața pentru Ucraina!”, a continuat el.

Un raport al Institutul de informare în masă arată că Rusia a comis 243 de crime împotriva jurnaliștilor și a presei, în cele două luni de război în Ucraina. Până pe 24 aprilie, au fost înregistrate opt cazuri de jurnaliști capturați și răpiți de ruși, dar și șapte decese. În plus, nouă jurnaliști au fost răniți în timp ce își îndeplineau datoria profesională, în timp ce alți 15 sunt dați dispăruți – dintre care cel puțin 14 se aflau în Mariupol.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *