Un jurnalist din Zimbabwe, arestat pentru ”incitare la ură” la scurt timp după ce a publicat o investigație

Hopewell Chin’ono, un reputat jurnalist din Zimbabwe, a fost arestat de către autorități pentru că ar fi ”incitat la ură”, la scurt timp după ce a publicat o investigație despre afacerile oamenilor influenți din țara sa.

La începutul acestei săptămâni, jurnalistul de investigație a fost reținut de către forțele de ordine pe motiv că ar fi promovat un protest care ar urma să aibă loc pe 31 iulie și care ar urma să fie violent, după cum susțin autoritățile. Acuzațiile sunt negate vehement de Hopewell Chin’ono, conform The Guardian.

Mai mult decât atât, magistrații au decis în decursul zilei de vineri să refuze plata unei cauțiuni în schimbul eliberării lui Chin’ono, susținând că acesta ar putea să continue să instige la ură.

La ieșirea din instanță, jurnalistul a afirmat că decizia judecătorilor arată clar că „Jurnalismul a fost incriminat”. Acesta a mai transmis publicului din Zimbabwe că „lupta împotriva corupției ar trebui să continue. Oamenii nu ar trebui să se oprească, ar trebui să continue”. 

Echipa de consilieri a lui Chin’ono s-a arătat nemulțumită de decizia instanței, întrucât nu ar exista dovezi care să îl incrimineze pe jurnalist. O afirmație similară a făcut și ofițerul principal de investigații, care a admis că în tweet-urile lui Chin’ono nu era nimic care să sugereze instigarea la violență publică.

„Statul se teme că, dacă va fi eliberat pe cauțiune, vor fi manifestații. Statul susține că a incitat națiunea să protesteze împotriva corupției și se tem că, dacă va fi admis la cauțiune, manifestațiile vor continua pe 31 iulie”, a suținut avocatul lui Hopewell Chin’ono.

Și liderului opoziției din Zimbabwe i-a fost refuzată cauțiunea în aceeași zi, pentru aceeași infracțiune.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *