Un jurnalist din Hong Kong face închisoare pentru comportament turbulent

Un jurnalist din Hong Kong, Eric Wu, a fost condamnat la o lună de închisoare pentru comportament turbulent. Aceasta mai era acuzat de obstrucționarea unui polițist în misiune și nerespectarea unui ordin al poliției în misiune, însă a fost achitat de ele.

Wu a fost persecutat în urma folosirii unui limbaj neadecvat în fața unui ofițer la un eveniment organizat de gruparea „Student Politicism”, conform Hong Kong Free Press. Evenimentul a avut loc de Ziua Educației Securității Naționale din aprilie 2021.

Student Politicism a fost o asociație de studenți prodemocrație și anti-China, mai ales împotriva noii legi a securității care a fost impusă de guvernul central în Hong Kong. Gruparea va dispărea, mai târziu, în septembrie 2021, în urma arestării a 3 membrii acuzați de încălcarea acestei legi, transmite Reuters.

Legea Securității din Hong Kong a fost gândită în urma protestelor din 2014 și aplicată imediat după, deși este în contradicție cu înțelegerea făcută în momentul înapoierii teirtoriului Chinei, de către Marea Britanie, astfel asigurând autonomia pentru 50 de ani.

Acest pachet legislativ a stârnit atenția specialiștilor, deoarece activitățile civice anti-China pot fi considerate crime, limitând libertatea presei sau de exprimare, relatează BBC. Faptul că niște studenți prodemocrație au fost arestați și sancționați, este dovada clară că libertatea este compromisă sub această lege.

Faptul că jurnalistul Wu a fost persecutat la un eveniment organizat de o grupare ce urmează să fie desființată cu forța de către autoritățile Beijingului (sub Legea Securității, China poate stabili un organ de control independent de Hong Kong), nu sunt oare semne că Partidul Comunist Chinez devine din ce în ce mai intruziv față de Hong Kong și că dorește accelerarea procesului stabilit prin tratat pentru obținerea completă a acestei teritorii?

Anahara Yuuki:
Leave a Comment

Acest website foloseste cookie-uri