Un jurnalist din Ecuador, rănit de o bombă deghizată în stick USB
Un prezentator ecuadorian, pe nume Lenin Artieda, a primit o scrisoare care conținea un dispozitiv USB. Când a conectat unitatea la computer, aceasta a explodat, rănindu-l.
Din fericire, rănile sale au fost minore și nimeni dintre cei prezenți în redacția televiziunii Ecuavisa TV nu a fost rănit.
Alte instituții media au fost și ele vizate
Dar incidentul nu este singular. Artieda a fost doar unul dintre jurnaliștii ghinioniști a căror bombă a explodat efectiv, dar multe dispozitive explozive similare au fost trimise în redacțiile de știri din întregul Ecuador, conform The Guardian.
Poliția a efectuat o detonare controlată a unui dispozitiv trimis la departamentul de știri al televiziunii TC, tot în Guayaquil, au declarat procurorii mai devreme luni.
Un alt plic a fost primit de un jurnalist de la canalul de televiziune Teleamazonas, în timp ce un grup regional de apărare a libertății de exprimare a declarat că un alt post de radio a primit un pachet similar.
Autoritățile au deschis o investigație
Forțele de ordine au confirmat în unele cazuri că dispozitivele conțineau materiale explozive. Din cauza similitudinii conținutului și a caracteristicilor, toate incidentele vor fi investigate în comun de către procuratura generală. Cazul este tratat ca unul de terorism.
„Este un explozibil de tip militar, dar capsule foarte mici”, a declarat șeful național de criminalistică, referindu-se la explozibilul trimis jurnalistului de la Ecuasiva TV, Lenin Artieda.
O reacție la aceste incidente a venit și din partea guvernului. Într-o declarație făcută, executivul ecuadorian a spus că va apăra libertatea de exprimare în țară.
„Orice încercare de intimidare a jurnalismului și a libertății de exprimare este o acțiune odioasă care trebuie pedepsită cu toată rigoarea justiției”, se arată în declarație.
Tentative de intimidare
Ecuadorul nu este considerat o țară sigură pentru jurnaliști, mai ales din cauza tuturor actelor comise de traficanții de droguri. Din cauza poziției sale între două țări mari producătoare de cocaină și a coastei sale, Ecuadorul este folosit ca rută de contrabandă pentru multe organizații criminale.
Așadar, intimidarea oficialilor guvernamentali, a civililor și a jurnaliștilor nu este ceva nou în Ecuador. Cu toate acestea, în ultima perioadă, au fost folosite din ce în ce mai multe „tactici de teroare”. Guayaquil, al doilea oraș ca mărime din Ecuador, unde au fost trimiși trei dintre pachetele cu explozibili, a cunoscut niveluri dramatice de violență, inclusiv cadavre decapitate atârnând de podurile pietonale.
Articole asemănătoare
Truth, platforma de socializare a lui Donald Trump, s-a lansat la pachet cu o mulțime de probleme
Republica Moldova vrea să limiteze dezinformarea. Guvernul a aprobat legea
După ce a preluat Twitter, Musk vinde stocuri Tesla
Pandele își face propria televiziune. CNA a dat aviz pozitiv postului finanțat de Consiliul Local Voluntari
Audiențele în vremea coronavirusului. Posturile de știri și cele de desene animate, rating în creștere