Un jurnalist britanic, colacul de salvare pentru șase femei migrante blocate într-un camion

Patru femei vietnameze și două de origine irakiană s-au trezit blocate într-un camion încărcat cu cutii de banane în nordul Franței, crezând că se îndreaptă spre Marea Britanie. Ceea ce face ca această poveste să iasă în evidență nu este doar situația periculoasă cu care s-au confruntat aceste femei, ci și rolul crucial jucat de un reporter BBC din Londra, care le-a fost colacul de salvare.

După ore în șir petrecute în camionul rece, crezând că acesta se îndreaptă spre Marea Britanie sau Irlanda, femeile și-au dat seama că vehiculul se îndreaptă în direcția opusă și că trebuie să ceară ajutor. Mai mult, rezervele de aer limitate și temperatura aproape la limita înghețului reprezentau un pericol pentru ele, conform France24.

Una dintre femei a reușit să ia legătura cu un reporter BBC, care a acționat rapid. Folosind mesaje text, locația GPS a camionului și scurte înregistrări video. a oferit autorităților o înțelegere clară a condițiilor din interiorul camionului. Imaginile le arătau pe femei înghesuite pe podea, înconjurate de cutii de fructe, luptându-se să respire și aflându-se în mod clar în dificultate.

Forțele de ordine franceze, ajutate de informațiile furnizate de jurnalist, au reușit să dea de urma camionului pe o autostradă. Șoferul, care a auzit și el țipete din interiorul camionului, alertase la rândul său autoritățile.

Mii de oameni speră la o viață mai bună

Totuși, povestea nu s-a încheiat pentru cele șase femei. După ce au fost arestate pentru că se aflau ilegal în Franța și apoi eliberate, patru dintre ele au primit 30 de zile pentru a părăsi țara. Celelalte două au primit permisiunea de a rămâne pentru a putea cere azil.

Mai mult, femeile au declarat că șoferul camionului, care se îndrepta spre Italia și nu spre Marea Britanie, nu a fost vinovat. „S-au urcat în camion crezând că se îndreaptă spre Anglia din cauza plăcuțelor de înmatriculare irlandeze”, a explicat un procuror francez, adăugând: „După mai multe ore de drum fără oprire, ele și-au dat seama de greșeala lor și au alertat un jurnalist”. 

Mii de migranți care caută o viață mai bună în Marea Britanie încearcă să treacă în fiecare an din nordul Franței în Marea Britanie. Aceștia merg fie ascunși în camioane, fie la bordul unor ambarcațiuni mici și nepotrivite pentru a traversa Canalul Mânecii, mulți dintre ei punându-și viața în pericol pentru speranța unui trai mai bun.

În 2019, 39 de migranți din Vietnam, care au plătit sume mari de bani traficanților de persoane, s-au sufocat în remorca unui camion în drum spre Anglia. Un român a fost condamnat la peste 12 ani de închisoare pentru aceste decese, alături de alți complici.

Alexandra Irina Minea:
Leave a Comment

Acest website foloseste cookie-uri