Un jurnalist bosniac, amenințat cu moartea după ce a publicat legăturile dintre niște oameni de afaceri și traficanți de droguri
Avdo Avdic, reporter pentru website-ul din Bosnia și Herțegovina „Zurnal” a primit recent mai multe amenințări cu moartea. Comitetul de Protecție al Jurnaliștilor(CPJ) a apelat la autorități în Bosnia și Herțegovina pentru a investiga amenințările făcute la adresa jurnalistului.
CPJ a menționat faptul că Advic, care a scris despre cazuri privind spălarea de bani și carteluri de droguri internaționale, a primit un video în care era amenințat, după ce acesta a făcut mai multe legături între oamenii de afaceri din Sarajevo și traficul de droguri, conform rferl.org.
În videoclipul primit, un bărbat, Mirza Gacanin, pe care Advic l-ar fi conectat cu cartelul de droguri, spune că reporterul „va fi căutat în canale”, aducând vorba și despre copiii acestuia, folosind cuvinte vulgare.
Pe data de 23 octombrie, Gacanin l-ar fi contactat pe jurnalist, confirmându-i că el este reporterul pe care îl caută. CPJ a încercat în mod repetat să îl contacteze pe bărbatul din videoclip, dar fără să obțină vreun rezultat.
În ziua următoare, Advic ar fi primit un alt videoclip, în care era arătată „o oaie ce urmează să fie măcelărită”, aceasta sugerând o altă amenințare. Mesajele primite de acesta au fost transmise mai departe poliției din Sarajevo, care a deschis o anchetă, pe data de 28 jurnalistul fiind intervievat de poliție, potrivit cpj.org.
Bărbatul afirmă că nu este prima dată când este amenințat, dar este prima dată când crede că familia lui se află în real pericol.
Statistica făcută de CPJ arată că din cauza reportajelor 870 de jurnaliști au fost omorâți din 1992 până în prezent, iar cel puțin 42% dintre aceștia au fost amenințați înainte să fie uciși.
Un studiu făcut anul acesta arată că pe plan internațional 31 de jurnaliști au fost omorâți, în vreme ce 234 sunt în închisoare, relatează rsf.org. Astfel de evenimente sunt întâlnite mai des în țările din Asia și din Africa, unde libertatea presei este din ce în ce mai persecutată. Conform statisticii făcute, țările nord- europene sunt statele în care mass-media are cel mai puțin de suferit.
Articole asemănătoare
Jurnaliștii NYTimes vor părăsi Rusia. „Nici Stalin, nici măcar Războiul Rece nu au reuşit să ne îndepărteze din Rusia”
Raport privind presa din România: 2018 a servit drept teren de testare pentru politicile editoriale politizate
Apple avertizează jurnaliștii și politicienii indieni din opoziție cu privire la un atac cibernetic susținut de stat
Fața neagră a Facebook: o pagină pretinde că a prezis cutremurul de sâmbătă noapte
Facebook oferă publicitate gratis pentru a lupta împotriva dezinformării legate de coronavirus