Un jurnalist american va primi despăgubiri de la Iran pentru timpul petrecut pe nedrept în închisoare
Iranul a fost condamnat vineri, 22 noiembrie, să plătească despăgubiri în valoare de 180 de milioane de dolari unui jurnalist.
Corespondentul The Washington Post va trebui să primească bani din partea statului iranian pentru timpul cât a fost închis pe teritoriul statului arab. Decizia a fost luată de un tribunal federal din Washington, însă, potrivit AFP, aceasta are caracter simbolic, relatează g4media.ro.
Jurnalistul americano-iranian, Jason Rezaian, a fost arestat la Teheran împreună cu soția sa la data de 22 iulie 2014, imediat după ce Iranul acceptase negocierile internaționale privitoare la programul său nuclear. Această coincidență de împrejurări a determinat autoritățile iraniene să îl acuze pe Rezaian de spionaj în beneficiul SUA, fapt ce a dus la condamnarea celor doi soți.
Deși soția jurnalistului a fost eliberată după două luni, el a trebuit să suporte 544 de zile în Evin, o închisoare din nordul Teheranului, unde a îndurat tratamente inumane, fiind privat de odihnă și amenințat cu decapitarea. Acesta a fost eliberat abia la data de 16 ianuarie 2016, când, împreună cu alți trei deținuți americani, a fost parte a unui schimb de prizonieri în care SUA a trimis spre Iran 7 deținuți. Ziua eliberării lui Rezaian coincide cu ziua în care a intrat în vigoare Acordul de la Viena, potrivit căruia Iranul se obligă să păstreze un caracter pașnic al programului nuclear. Totuși, ulterior, acest acord a fost reziliat unilateral de către președintele american Donald Trump, mai arată sursa citată.
Decizia ca Iranul să îi despăgubească pe Jason Rezaian și pe familia acestuia a fost luată de către judecătorul Richard Leon, care a declarat că: „A lua un om ostatic şi a-l tortura pentru a-ţi asigura un atu în negocieri este ruşinos, merită o pedeapsă”, citează g4media.ro. După evenimentele întâmplate, jurnalistul a declarat că s-a simțit ca un “pion” în luptele geopolitice mondiale. El a spus că a fost „Tratat ca un iranian şi tranzacţionat ca un american”.
Din nefericire, Iranul recurge frecvent la această strategie, întrucât nu recunoaște dubla naționalitate. Cu toate acestea, neagă faptul că s-ar fi folosit de această situație incertă pentru a pune presiuni asupra Statelor Unite, chiar dacă opinia generală este contrară.
Articole asemănătoare
Recomandările redacției: despre viața unui jurnalist în Fâșia Gaza și cum schimbă influencerii consumul de știri
Andrei Țăranu: În online s-a instaurat RUȘINEA de a fi votant PSD! Culisele unui HANDICAP de partid EXCLUSIV
FedEx vrea să instaleze pe avioanele sale sisteme antirachetă
De la jurnalism la politică: Moise Guran nu este singurul om de presă care s-a reprofilat
Legătura dintre avort și demografie, un nou subiect lansat de BOR în spațiul public