Un jurnalist american a fost condamnat la 11 ani de închisoare, în Myanmar

FILE - This September 2019, file photo provided by Bryan Fenster shows his brother Danny Fenster in Krakow, Poland. Danny Fenster, managing editor of Frontier Myanmar, an independent online news outlet based in Yangon, was detained on May 24, 2021 as he was trying to board a flight to the Detroit area in the United States to see his family and is being held in Yangon's Insein Prison. He has been charged with incitement for allegedly spreading false or inflammatory information. Media and human rights advocates say journalists in Myanmar are in extreme peril as the military-controlled government cracks down on independent reporting. (Photo courtesy Byron Fenster via AP, File)

Jurnalistul american Danny Fenster va petrece 11 ani în închisoare în Myanmar, conform unei decizii a unui tribunal militar.

Acesta a fost găsit vinovat de către judecătorii militari pentru asociere ilegală cu organizații ilegale şi încurajarea dizidenţei faţă de armată prin ceea ce statul descrie fake news, dar și pentru încălcarea legii imigrației, conform The Guardian.

Fenster a fost arestat în luna mai, atunci când încerca să părăsească Myanmar să-și viziteze familia. El este unul dintre zecile de jurnaliști reținuți de la preluarea puterii de către junta militară.

Alte două capete de acuzare, pentru presupusa încălcare a legii împotriva terorismului și a unui statut care acoperă trădarea și răzvrătirea, i-au fost adăugate cu două zile înainte de a primi condamnarea de 11 ani. Acuzațiile suplimentare se pedepsesc fiecare cu maximum 20 de ani de închisoare.

Danny Fenster a fost redactorul-şef al site-ului Frontier Myanmar, însă a scris și pentru Myanmar Now – o publicație care a criticat lovitura de stat dată de armată.

Încă de la reținerea sa, Statele Unite ale Americii au criticat modul în care Myanmar a acționat. Odată cu noile acuzații, Departamentul de Stat a cerut eliberarea rapidă a jurnalistului. Însă Phil Robertson, director adjunct al filialei din Asia a Human Rights Watch, susține că reținerea lui Fenster are două scopuri: „să șocheze și să intimideze pe toți jurnaliștii birmani rămași în Myanmar, pedepsind astfel un jurnalist străin”, dar și „să trimită un mesaj SUA că generalii lui Tatmadaw nu apreciază să fie loviți de sancțiuni economice și că pot să muște înapoi cu diplomația ostaticilor”.

Alexandra Irina Minea:
Leave a Comment

Acest website foloseste cookie-uri