Un joc din 1999 stârnește teoria conspirației. De ce “Omikron: The Nomad Soul” nu are legătură cu noua variantă de COVID-19

La începutul răspândirii SARS-CoV-2 în lume, cea mai populară teorie a conspirației pe care românii au îmbrățișat-o era legată de cuvântul “coronavirus”. Pe social media s-au viralizar postări care susțineau că pandemia este o făcătură întrucât pe etichetele unor produse de curățare apărea și cuvântul “coronavirus” – fără să realizeze că există mai mulți viruși din aceeași familie.

Acum, povestea se repetă. Doar că de această dată, este vorba de un joc de aventură pe calculator și consolă. Este vorba de Omikron: The Nomad Soul, un joc lansat în 1999.

Ne întoarcem la Bill Gates

Unul dintre utilizatorii care a ajutat la popularizarea teoriei afirma: „«Omicron» era numele unui joc video din 1999 de la Microsoft (Bill Gates) despre demoni care se prefac oameni și le recoltează sufletele… Voi lăsa asta chiar aici”, conform AFP.

Această teorie a conspirației are mai multe substraturi: în primul rând, are legătură cu potriveala de nume dintre orașul fictiv din joc și denumirea celei mai recente variante de COVID-19, Omicron, iar faptul că numele companiei Microsoft (și implicit al lui Bill Gates) are și ea cea mai mică legătură cu jocul a ajutat teoria să devină una populară.

Însă, așa cum a explicat contul oficial de Facebook RO Vaccinare și site-urile de fact checking internaționale, nici Microsoft și nici Bill Gates nu au fost implicați în dezvoltarea jocului. “Omikron: The Nomad Soul” a fost creat de dezvoltatorul de jocuri video Quantic Dream, companie fondată în 1997 de regizorul francez David Cage. Jocul nu a fost lansat de Microsoft, ci pentru Microsoft Windows.

Însă numele lui Gates este un magnet pentru teorii ale conspirației. De-a lungul timpului, aceata a fost acuzat că este pedofil, că a conspirat la crearea unei arme prin care oamenii să nu mai facă copii și, desigur, că face parte dintr-o organizație ultra-secretă, care conduce lumea din umbră.

De ce jocul alimentează teoria conspirației

Caracterul distopian și anti-guvern reprezintă două dintre temele principale ale jocului, fiind astfel un magnet pentru teorii ale conspirației.

Caracterul jucat de David Bowie are mai multe replici care ne duc cu gândul la discursul conspiraționist de astăzi. „Treziți-vă, oameni din Omikron”, spune personajul lui Bowie, avertizând că sunt transformați în marionete guvernamentale. „Alăturați-vă celor treziți și ridicați-vă pentru a lupta pentru libertate. Împreună putem câștiga.”

În ceea ce privește numele jocului (și al orașului unde se petrece acțiunea) și cel al noii variante a COVID-19, nu există nicio legătură. Organizația Mondială a Sănătății a decis să folosească litere din alfabetul grecesc pentru a evita stigma asociată locurilor unde apar aceste noi variante.

Faptul că jocul seamănă cu litera grecească nu înseamnă nimic: în fapt, numele de Omicron a fost dat de secole de astronomi unor stele, precum Omicron Persei sau Omicron Centauri. Mai mult, una dintre planetele care apar în serialul animat Futurama este Omicron Persei 8, conform PolitiFact. 

Alexandra Irina Minea:
Leave a Comment

Acest website foloseste cookie-uri