Un bosniac a fost condamnat la închisoare cu suspendare pentru că a amenințat jurnaliști
Un tribunal bosniac a decis să condamne un bărbat la trei ani de închisoare cu suspendare pentru că a amenințat jurnaliști pe Facebook, argumentând că infractorul, Nefail Cehic, a „pus în pericol securitatea” celor pe care i-a amenințat. Victimele lucrează pentru Balkan Insight, o publicație care oferă știri din țările balcanice.
În rechizitoriu se afirmă că Cehic era pe deplin conștient că acțiunile sale, punând în pericol și provocând suferință în mod intenționat angajaților BIRN, după cum relatează chiar publicația.
Amenințările au fost făcute acum trei ani, pe 7 august 2020. Acesta a trimis un mesaj de pe profilul său de Facebook „Ljepota prirode” către profilul de Facebook al uneia dintre filialele Balkan Investigative Reporting Network. Mesajul conținea o amenințare serioasă și a fost făcut în legătură cu una dintre cele mai recente analize ale BIRN privind posibilitatea de a urmări penal pe cei care se întorc de pe câmpurile de luptă siriene nu doar pentru terorism, ci și pentru crime de război.
Printre altele, inculpatul spunea în mesajul său: „Ar trebui să se ocupe cineva de voi rapid”. Potrivit procurorilor, mesajul lui Cehic a provocat un sentiment de amenințare personală și suferință în rândul angajaților redacției.
Cu toate acestea, similar legislației românești, dacă infractorul nu comite o altă infracțiune în termen de un an de la pronunțarea verdictului, sentința nu va fi executată.
Jurnalismul rămâne una dintre cele mai periculoase ocupații din lume, UNESCO arătând că în doar patru ani, între 2016 și 2020, 400 de lucrători din mass-media au fost uciși. Cu toate acestea, mult mai mulți s-au confruntat cu alte tipuri de violență, cum ar fi închisoarea, cenzura și chiar amenințările. RSF raportează că, dintre cei 139 de jurnaliști uciși din 2011 până la sfârșitul anului 2020 în patru țări din America Latină și Caraibe, 41% au primit amenințări înainte de asasinarea lor.
Articole asemănătoare
DNA, pas în față în cazul amenințării Emiliei Șercan: rectorul şi prorectorul Academiei de Poliţie, urmăriți penal
Kamala Harris, vicepreședinta SUA, insistă că nu se dorește interzicerea TikTok
Facebook ia în considerare renunțarea la restricțiile privind dezinformarea COVID
Secretarul general al ONU vrea o agenție internațională pentru gestionarea AI
Repetiția, mama minciunii. Metodele folosite de politicieni pentru a influența publicul